maanantai 5. toukokuuta 2014

Kovalevyn tiedot helposti talteen: sata-telakka

Tietokoneet ovat jo jonkin aikaa olleet lähes kaikkien ihmisten arkipäiväinen väline kotona ja erityisesti työpaikalla.

Tietokoneet vauhtuvat nykyisin melko tiheään uusien laitteiden myötä. Windows XP:n tuen päättymisen jälkeen ihmisillä on edessään joko uuden käyttöjärjestelmän tai kokonaan uuden tietokoneen hankinta.

Esimerkki kovalevytelakasta
Järjestelmäpäivityksessä suuri kysymys on, miten saada helposti vanhalta koneelta tärkeät tiedostot talteen uudelle koneelle.

Ongelmaan on muutamia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. USB-väylään kytkettävä kovalevy on helppo ja vaivaton ratkaisu. Tiedostot on helppo siirtää raahaa ja pudota -menetelmää käyttäen sisäiseltä levyltä ulkoiselle ja ulkoiselta taas uudelle tietokoneelle. Enemmän teknistä tietämystä omaava voi viritellä koneiden välille verkon, jonka välityksellä tiedostot voi siirtää.

Yhtenä vaihtoehtona on myös USB-väylään liitettävä telakka. USB-telakka mahdollistaa nopean ja yksinkertaisen tavan kytkeä vanhan tietokoneen sisäinen kovalevy ulkoiseksi kovalevyksi uudessa koneessa.

Telakassa on yleensä kovalevypaikan lisäksi vähintään yksi USB-liitäntä ja virtaliitin pöytäkoneen kovalevyjä varten.

Monipuolisemmat kovalevytelakat osaavat myös kloonata levyn sisällön toiselle levylle ilman tietokonetta. Tämä toiminto on äärimmäisen kätevä silloin, kun on aikomuksena varmuuskopioida isompi määrä tiedostoja kerralla.

Kovalevytelakan hinta vaihteleee tarvittujen ominaisuuksien mukaan. Edullisimmillaan telakka kustantaa noin 25 euroa, Telakoita myyvät kaikki tietotekniikka-alan erikoisliikkeet.