maanantai 24. helmikuuta 2014

Kierrätä vanhat elektroniikkalaitteet asianmukaisesti

Sähkö- ja elektroniikkajätettä, kuten vanhoja kännykyitä, kertyy nurkkiin melko helposti. Pienikokoisten laitteiden kierrätys on kuitenkin vaivatonta ja helppoa. Kierrätystä helpotettiin entisestään, kun kooltaan pienten laitteiden, kuten matkapuhelimien, ylimääräisten kaukosäätimien ja muiden pienten tarvikkeiden palautus tuli mahdolliseksi myös sähkö- ja elektroniikkatarvikkeita myyviin liikkeisiin sekä päivittäistavarakauppoihin. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Isommat laitteet, kuten VHS-videot, digiboksit sekä kuvaputkitelevisiot, tulee toimittaa SER-jätteiden käsittelypisteeseen. Vanhan laitteen voi myös toimittaa kierrätettäväksi liikkeeseen uuden laitteen oston yhteydessä. Lisää kierrätysvinkkejä voi poimia aiemmin julkaistusta artikkelista.

Kierrätyskeskukset ja kirpputorit ottavat vastaan toimivaa elektroniikkaa, mutta myös toimimattomalle elektroniikalle on olemassa oma kierrätyspisteensä.

Yksi vaihtoehto toimimattoman elektroniikan kierrätykseen on erilaiset tahot, jotka vastaanottamat ja kunnostavat toimimattomista elektroniikkatarpeista ehjiä ja myyntikelpoisia laitteita. Esimerkiksi Kuopiosta löytyy tällainen taho. Asiasta voi lukea lisää täältä.


Asianmukaisesta kierrätyksestä huolehtiminen ei ole kovin hankalaa. Mikäli laite on ehjä, kannattaa tarjota sitä lahjoituksena harrastelijoille. Mikäli laite ei tunnu kelpaavan, vaihtoehtona on viedä se kirpputorille lahjoituksena. Viimeisenä vaihtoehtona laitteen asianmukaiselle kierrätykselle on palauttaa laite joko elektroniikkamyymälään tai viedä itse suoraan SER-jätepisteeseen.