tiistai 15. maaliskuuta 2016

Ilmaisia äänitteitä avaruudesta: NASA Audio Collection

Erilaisia ilmaisia äänitehostepankkeja on verkossa lukematon määrä. Oman kortensa kekoon ovat tarjonneet niin videopalvelu YouTube kuin myöskin kuvankäsittelyohjelmistosta sekä Flash-teknologiasta tunnettu Adobe. Käyttäjien tuottamaan sisältöön luottavista palveluista Freesound lienee aktiivisin ja tunnetuin.

Oman kortensa loputtomaan ilmaisten äänitehosteiden kirjoon tarjoaa Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallinto NASA, joka on julkaissut avaruuslennoilla taltioituja äänitteitä Internet Archivessa.

Tarjolla on kohtuullinen määrä äänitallenteita eri avaruuslennoilta. Julkaisuiden päivämäärät osoittavat, että julkaisut lienee lopetettu tai ainakin asetettu pitkäksi aikaa tauolle. Vanhimmat julkaistut tiedostot ovat joulukuulta 2010 ja tuoreimmat elokuulta 2011.

Äänimateriaalit ovat julkaistu Creative Commons Public Domain -lisenssillä. Lisenssin ansiosta tallenteiden käyttö on täysin vapaata, ne ovat julkista omaisuutta. Niiden käyttöä ei rajoiteta millään tavoin, niitä saa hyödyntää omissa produktioissa tai sellaisenaan miten parhaaksi näkee, olipa kyseessä sitten epäkaupallinen tai kaupallinen produktio. Lisätietoa lisenssistä löytyy englanniksi täältä

Kaiken kaikkiaan äänitteiden jako on mielenkiintoinen avaus NASAlta. Äänitteet herättävät kiinnostusta äänialan ammattilaisten ja harrastelijoiden lisäksi niin historiasta kuin avaruudestakin kiinnostuneiden keskuudessa. .

Äänitteitä näyttää kirjoitushetkellä olevan tarjolla 215 kappaletta. Koko kirjastoon pääsee käsiksi Internet Archiven sivulla.