sunnuntai 26. elokuuta 2012

Edullinen ja kätevä pikkuapuri: Behringer Xenyx 302USB

Ensimmäisenä laitteena blogissa esitellään todellinen pikkuihme. Kyseessä on saksalaisen Behringerin valmistama mikseripöytä Xenyx 302USB. Nimensä mukaisesti mikseristä löytyy kolme kanavaa, joista kaksi ovat stereokanavia ja yksi monokanava. Monokanavassa on sekä plugi- että XLR-sisäänmenot kätevästi yhdistettynä. Mikrofoniliitäntä antaa tarvittaessa myös phantom-virtaa kondensaattorimikrofonille. Miksripöydän takaosassa on vain normaali usb-liitin, vastaavanlainen löytyy useimmiten esimerkiksi tulostimista. Laite saa usb-portin kautta virtansa, mukana toimitetaan myös muuntaja, jolla mikserin saa kiinni sähköverkkoon ilman tietokonetta tapahtuvia tallennuksia varten.

Mikserissä on kaksi steresisäänmenoa, joista toinen on jaettu linjatasoisen sisäänmenon ja usb-liitännän kanssa.

Kuulokeliitäntä on toteutettu miniplugilla joten siihen saa kiinni mitkä tahansa nappikuulokkeet. Vaihtoehtoisesti porttiin voi kytkeä suoraan esimerkiksi pienet tietokonekaiuttimet. Pienenä erikoisuutena kuulokeliitännän vieressä on myös miniplug-liitin mikrofonille. Useista mikseripöydistä poiketen Xenyx302USB-mikseriin voi siis kytkeä käytännössä minkä tahansa kuulokemikrofonin. Headset-portin mikrofonin tasosäätö on jaettu monokanavan tasosäädön kanssa. Eli monokanavan gain- ja level-potikat säätävät myös headset-mikrofonin voimakkuuksia.

Toinen mielenkiintoisuus liittyy usb-liitännän toteutustapaan. Joissakin edullisemmissa usb-liitännän sisältävissä pikkumiksereissä on vain puoliksi kaksisuuntainen usb-liitäntä. Tarkoittaa käytännössä sitä, että mikseri kykenee tallentamaan kaikkia kanavia USB-kaapelia pitkin yhdeksi stereokanavaksi ja kuuntelemaan USBin kautta soitettua signaalia esimerkiksi mikserin kuulokeulostulon kautta.

Behringer Xenyx 302USB kykenee tallentamaan tietokoneelle tietokoneelta tulevan signaalin usb-portin kautta. Selkokielellä ilmaistuna Behringer Xenyx302:n ollessa äänikorttina käyttäjä voi esimerkiksi tallentaa kuuntelemansa nettiradiolähetyksen Behringerin 302USB:n avulla käyttäen vain mukana tulevaa usb-kaapelia. Mikserin myyntipakkaus sisältää kaiken tarvittavan mikserin käyttöön. USB-virtalähteen, itse mikserin, pienen ohjevihkosen ja USB-kaapelin. Äänitykseen tarvittavia ohjelmistoja löytää ilmaiseksi. Esimerkiksi Audacity on toimiva ja yksinkertainen äänieditori.

Lopputiivistelmänä voidaan sanoa, että Behringer Xenyx302 USB on erittäin suositeltava hankinta moniin eri tarpeisiin. Pieni mikseri on oiva apuri niin äänityshommia työkseen tekevälle, mutta noin 40 euron hintaisena laitteena Xenyx302 ei ole poissuljettu myöskään peruskuluttajan äänikortin korvikkeena. Laadullisesti mikseri peittoaa helposti lähestulkoon jokaisen integroidun äänikortin, jos käytössä on jotain muuta kuin edullisia pc-kaiuttimia. Suositeltava hankinta esimerkiksi lähikenttämonitorien käyttäjille, mikäli äänikortti tuntuu riittämättömältä. Lisätietoja ja kuvia mikseristä löydät esimerkiksi valmistajan omilta tuotesivuilta.