keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Vähennä postiluukusta saapuvien kirjeiden määrää: siirry sähköiseen laskutukseen

Ihmiset ovat vuosikaudet vastaanottaneet kaikki laskunsa kirjeitse paperille painettuna. Internet-aikakaudella tähän ei ole enää tarvetta, sillä niin pankit kuin laskuttajatkin ovat kehitelleet uusia tapoja laskujen lähettämiseen.

Yksi vaihtoehto on e-lasku. E-lasku on pankkien kehittämä laskutusmuoto, joka ohjaa laskut suoraan kuluttajan omaan verkkopankkiin. Laskut jäävät myös arkistoitavaksi käyttäjän verkkopankkiin.

Toinen paperiton vaihtoehto on laskun vastaanottaminen sähköpostitse. Tämä tarkoittaa, että laskun tiedot lähetetään kuluttajan henkilökohtaiseen sähköpostiin. Sähköpostissa laskun tiedot ovat samalla tavoin kuin paperilaskussakin, ainakin Saunalahti tarjoaa viestin yhteydessä myös pdf-version laskusta esimerkiksi tulostusta varten.

Sähköisen laskutuksen etuja ovat runsaasti vähenevä paperijätteen määrä. Esimerkiksi paikallisen Internet-operaattorin laskussa on kaksi molemmin puolin tulostettua sivua. Jos oletetaan, että operaattorilla on esimerkiksi 15 000 asiakasta, tulee operaattorin tulostaa asiakkailleen yhteensä 30 000 A4-sivua laskuja. Yksi A4-arkki painaa tyypillisesti noin 5 grammaa. 30 000 laskun painoksi kertyy siis 1,5 kiloa paperia. Laskelmissa on jätetty huomiotta kirjekuoren tuoma lisäpaino.

Esimerkki on mittakaavassaan vielä melko minimaalinen, sillä Internet-operaattorin toiminta-alueella on arviolta alle 50 000 asukasta.

On harmillista, että kaikki yritykset eivät tarjoa laskua toimitettavaksi kuluttajan henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen. Henkilökohtaisesti olisin valmis vastaanottamaan kaikki laskuni sähköpostilaatikkoon, sillä verkkopankkiin päätyvät e-laskut saattavat helposti jäädä maksamatta.

Pankit kyllä toimittavat tiedon saapuneesta laskusta esimerkiksi tekstiviestillä kännykkään tai sähköpostitse, mutta lisäpalvelusta veloitetaan erillinen maksu.

Mikäli e-laskusta tulisi ilmainen ilmoitus sähköpostiin, se auttausi kuluttajia muistamaan laskujen maksun tehokkaammin. Vaihtoehtoisesti yritykset voisivat alkaa laajemmin seuraamaan teleoperaattoreiden viitoittamaa tietä ja toimittaa laskun tiedot suoraan sähköpostilla. Ainakin sähköyhtiö Fortum on kieltäytynyt toimittamasta laskuja sähköpostitse ja kehoittanut kuluttajaa siirtymään e-laskun käyttöön.

Lisätietoa paperittomasta e-laskusta löytyy esimerkiksi Finanssialan Keskusliiton sivuilta.