maanantai 1. heinäkuuta 2013

Vinkki: suojaa sähkölaitteet ukkoselta

Kesän lämpimien iltojen ja auringonpaisteen varjopuolena ovat useat ukkosmyrskyt. Ukkosmyrskyt ja erityisesti salamointi altistavat herkät sähkölaitteet hajoamisvaaraan useilla eri tavoilla.

Tässä artikkelissa jaetaan yksinkertaisia ja kohtuuhintaisia vinkkejä, joilla suojautua ukkosmyrskyn aiheuttamia vaurioita vastaan.

Helpoin ja varmin tapa suojautua mahdollisilta vaurioilta on irroittaa kaikki sähkölaitteet pistorasiasta. Toimenpidettä helpottaa huomattavasti jatkojohto, jossa on virtakytkin. Näin ollen kaikista laitteista katkeaa virrat yhdestä kytkimestä.

Tämä tapa vaatii kuitenkin aina sen, että joku henkilö on fyysisesti paikanpäällä kytkemässä virtakytkimen pois päältä. Mikäli on lähdössä pois kotoa pidemmäksi aikaa, virrat voi huoletta katkaista ennen lähtöä. Näin ollen säästyy myös sähkölaskussa, sillä  herätevirtaa kuluttavat laitteet, kuten digiboksi ja televisio sammuvat samalla kertaa.


Toinen vaihtoehto on hankkia ylijännitesuojalla varustettu pistorasia tai jatkojohto omien tarpeiden mukaan. Ylijännitesuojia on markkinoilla useita erilaisia eri hintaluokissa. Edullisimmillaan ylijännitesuojan saa hankittua alle 20 eurolla. Esimerkiksi APC:n valmistamat ylijännitesuojat ovat  laadukkaita ja valmistaja tarjoaa ylijännitesuojalleen elinikäisen takuun. Lisäksi valmistaja myöntää laitteille vakuutuksen mahdollisen rikkoutumisen varalta.


Ylijännitesuojalla varustettu jatkojohto sisältää tarpeen mukaan myös suojauksen television antennikaapelille, että myöskin puhelin- ja ADSL-linjalle. Puhelin- ja televisiosuojan sisältävän ylijännitesuojan hinnat pyörivät 30 euron tietämissä.

Ylijännitesuojan hankkiminen viihde-elektroniikalle ja tietoteknisille laitteille on erittäin suositeltavaa. Investointi saattaa tuntua enemmän ominaisuuksia vaativalle kuluttajalle korkealta, mutta loppuviimeksi kyse on melko pienestä summasta.

Lisätietoa ylijännitesuojista ja sähkölaitteiden suojaamisesta ukkosten varalta voi lukea esimerkiksi Sähköinfo-lehden verkkosivuilta löytyvästä kattavasta artikkelista, joka löytyy täältä.