torstai 13. helmikuuta 2014

Kokeiltua: Saunalahden 4G-yhteys

Kiinteähintainen Internet-yhteys teki läpimurron 2000-luvun alkupuolella syrjäyttäen minuuttivelotteiset modeemi- ja ISDN-yhteydet tarjoten nopeamman ja edullisemman väylän verkkoselailuun. ADSL- ja kaapelimodeemin rinnalle ovat sittemmin nousseet mobiilin tiedonsiirron teknologiat, jotka ovat kehittyneet GPRS-yhteyksistä ensin 3G-yhteyksiin ja nyttemmin 4G-yhteyksiin.

Kiinteähintaisesta mobiililiittymästä ei vielä 3G-yhteytenä ollut ADSL- tai kaapelimodeemiyhteyden kovaajaksi kännykkäliikenteen aiheuttamien latenssiongelmien vuoksi. Yhteydet toimivat epävarmasti ja esimerkiksi Internet-radion kuuntelu tai nettitelevision katselu tuotti runsaasti harmaita hiuksia jatkuvan pätkimisensä vuoksi. Operaattorit ovat ongelmista tietoisia ja 4G-yhteyksien luvataan poistavan nämä ongelmat.

Miten on asian todellinen laita? Siihen ei edes operaattorit aina osaa vastata, asia selviää vain kokeilemalla.

Ensikosketukseni 4G-liittymiin tapahtui keväällä 2012. Saunalahdelta tarjottiin liittymää päätelaitteen kera testattavaksi kahden viikon ajaksi. Tartuin härkää sarvista ja päätin vastaanottaa tarjotun mahdollisuuden. Kokeilu aiheutti kuitenkin karvaan pettymyksen, kun heti kokeilun alussa ilmeni kaksi suurta ongelmaa. Ensimmäinen ongelma oli se, että Saunalahden toimittama Huawei B953 -reititin ei toiminut. En useankaan kokeilukerran jälkieen saanut reitittimellä useampaa tietokonetta verkkoon samanaikaisesti. Paketit liikkuivat sisäverkossa, mutta Internetiin yhdistyi vain yksi reitittimeen kytketyistä laitteista. Näin riippumatta siitä, oliko laite kiinni langalla vai langattomasti. 

Toisena suurena ongelmana oli, että Saunalahden vakuutteluille ei tullut katetta. Yhteys oli kyllä todella nopea, huomattavasti nopeampi kuin asunnossa jo valmiina ollut paikallisen puhelinyhtiön ADSL. Ongelma oli, että yhteyden latenssi oli lupailuista huolimatta todella vaihteleva. Välillä ping saattoi olla 40 millisekunnin luokkaa, toisinaan taas 400 millisekunnin luokkaa. Yle Areenan videot pätkivät jatkuvasti, eikä katselu ollut mielekästä.

Liittymäpaketin mukana toimitettu Huawei 4G-reititin
Tuttavanivaihdettua oma Saunalahden adsl-liittymänsä 4G-yhteyteen sain innostusta ottaa liittymän uusintatestiin. Saunalahti lähetti päivitti liittymäni ja toimitti postitse Huawei B953-reitittimen. Samalla tuli päivitettyä kännykässä ollut 3G-datapaketti 4G-nopeuteen.

Nyt yhteys on ollut käytössä viikon verran. Toisin kuin ensimmäisellä kokeilukerralla, josta voi lukea yllä, yhteys toimii erittäin nopeasti, eikä ping juuri heittele. Lisäksi reititin toimii niin hyvin kuin sen voi olettaa toimivan.

Liittymänä on päivityksen jälkeen Saunalahden tarjoama Mobiililaajakaista 4G-yhteys, josta löytyy lisätietoa Saunalahden omilta sivuilta.

Yhteysnopeudet ovat sisäänpäin 15-35 megan luokkaa ja ulospäin 3-5 megabittiä sekunnissa. YouTube-videoiden katselu onnistuu todella hyvin. Myös Yle Areena toimii hyvin, joskin parhaillaan Areenassa on havaittavissa ongelmia. Syynä hidasteluun ja nykimiseen lienevät kuitenkin olympialaisten aiheuttamat liikenneruuhkat, eikä 4G-yhteys.

Kaiken kaikkiaan 4G-yhteys on ensituntuman perusteella toiminut paremmin kuin mitä sitä edeltänyt, paikallisen puhelinyhtiön, tarjoama ADSL. Yhteyden kanssa ei ole vielä tullut vastaan suuria ongelmia ja Huawein reititin toimii ongelmitta. Suosittelen 4G-yhteyden kokeilemista, mikäli ADSL:n kuukausimaksu tuntuu korkealta tai yhteysnopeus tuntuu hitaalta. Ennen liittymän hankkimista kannattaa kuitenkin tarkistaa operaattorin kuuluvuuskartalta, millainen  verkko asuinalueelta löytyy. Saunalahdeen kuuluvuuskartta löytyy täältä. DNA:n kuuluvuuskartta löytyy täältä. Soneran kuuluvuuskartta löytyy täältä.Vasemmalata löytyy kuvakaappauksia nopeustesteistä. Nopeustestit ovat ajettu peräkkäin 13.helmikuuta 2014. Muuta liikennettä ei juuri ole ollut, ensimmäinen testi klo. 17:20 ja toinen testi heti perään. Nopeudet vaikuttavat varsin hyviltä verrattuna aikaisempaan Internet-yhteyteen, joka oli paikallisen puhelinyhtiön 1,5 mbit / 1 mbit ADSL 22 euron kuukausimaksulla. Kuvakaappaukset todistavat, että 3G-yhteyksiä vaivannut nopeuksien ja ping-arvojen heittely on vähentynyt huomattavasti. Käytännössä sitä kuitenkin esiintyy edelleen ajoittain, mutta tilanne varmasti paranee, kun operaattorit laajentavat 4G-peittoa kiihtyvään tahtiin