tiistai 20. tammikuuta 2015

Tiedostot kovalevyltä talteen helposti: Sharkoon SATA QuickPort PRO

Tietokoneen hajoamisen tai vaihdon yhteydessä tulee usein eteen tilanne, jossa vanhan koneen tiedostot tulisi saada mahdollisimman helposti uudelle koneelle. Pöytätietokoneiden kanssa ongelma on helppo ratkaista laittamalla vanhan koneen levy uuden tietokoneen sisään ja siirtämällä tiedostot levyltä toiselle. Tietokonetta vaihtaessa tiedonsiirtoon voidaan käyttää myös olemassa olevaa kotiverkkoa.

Kannettavien tietokoneiden kanssa tilanne on hieman toinen, sillä koneissa on lähes poikkeuksetta vain yksi kovalevypaikka. Markkinoilla on kuitenkin monenlaisia ratkaisuita, joilla kovalevyn saa liitetty helposti tietokoneen USB-väylään. Yhtenä vaihtoehtona on USB-levykotelo. Toinen vaihtoehto on kovalevytelakka, joka toimii samaan tapaan kuin USB-kotelo, mutta on helpompi käyttää, eikä vaadi levyn kotelointia.

Tässä artikkelissa perehdytään Sharkoonin valmistamaan Sata QuickPort PRO -levytelakkaan. Kyseessä on USB-väylään kytkettävä levytelakka, jossa on kovalevytelakan lisäksi kortinlukija SD, MMC, ja MemoryStick-muistikorteille. Lisäksi telakassa on kahden portin USB-hubi.
Sharkoonin valmistama telakka on rakenteeltaan todella jämäkkää tekoa. Levy asettuu paikoilleen tukevasti ja telakan pölysuoja pitää kovalevyn hyvin paikallaan.

Kovalevyn asettamisen jälkeen telakka kytketään USB-kaapelilla tietokoneeseen. Kun telakkaan kytketään virrat, kovalevy näkyy Windowsissa aivan kuin normaali USB-väyläinen kovalevy tai muistitikku. Telakka toimii ongelmitta myös Mac OS X-käyttöjärjestelmän kanssa.

Kokonaisuutena Sharkoon Sata QuickPort PRO on tasaisen laadukas paketti. Rakenne on jämäkkää ja toiminnallisuus varmaa kovalevytyypistä riippumatta. Harmillisesti telakassa on vain USB 2.0 väylä, lisäksi vanhojen IDE-kovalevyjen tuki on pieni miinus, muutoin paketissa ei ole valittamista. Telakka kustantaa noin 40 euroa.