keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Pikatesti: W435 paneeliantenni 4G-yhteydelle

4G-yhteyksistä on puhuttu viimeisen vuoden aikana Internetissä todella runsaasti. Nopeudet ovat helposti vertailukelpoisia esimerkiksi adsl-yhteyden kanssa, mutta parempia nopeuksia haluavat kuluttajat joutuvat hankkimaan erillisen lisäantennin. Erilaisia lisäantennivirityksiä USB-modeemeille ja pöytäreitittimille on markkinoilla jonkin verran.

Syksyllä tilaamani paneeliantennit saivat kilpailijakseen paljon verkossa keskustelua herättäneen "kiinanihmeen", Deal Extremestäkin löytyvän "merkittömän" W435-mallin pienen paneeliantennin. Antenni on tarkoitettu asennettavaksi imukuppikiinnityksellä esimerkiksi ikkunaan.

Pieni antenni tarjoaa hyvissä olosuhteissa jopa kymmenkertaiset nopeudet verrattuna esimerkiksi Huawei B953-mallin omiin piiska-antenneihin. Sen sijaan käytössäni olevat paneeliantennit ovat ympäristööni paremmin sopivat kuin paljon hehkutettu W435.

Antennin kytkemisen jälkeen Huawein päätelaitteen signaalipalkit nousivat neljään ja signaaliarvot paranivat aavistuksen verran. Nopeushyötyä tästä ei kuitenkaan seurannut. Kun aiemmin yhteyden nopeudet ovat olleet sisään yli 20 megabittiä sekunnissa ja normaalistikin yli 10 megabittiä sekunnissa, W435-antenni tekee tilanteesta hauskan.

Kytkettyäni antennin lataus- ja lähetysnopeus hieman stabiloitui, mutta samalla Speedtest antoi tulokseksi kuin naulittuna 8-10 megabittiä sekunnissa molempiin suuntiin. Testeissä antenni on ollut kytkettynä Huawei B953-päätelaitteen kumpaankin antenniliitäntään.Antennin siirteleminen ei tuonut muutoksia yhteysnopeuteen.. Nopeutta ei saanut kasvamaan, vaikka antennin olisi siirtänyt ikkunan ulkopuolelle.

Signaaliarvojen tarkastelu modeemin asetuksista osoitti, että antenni paransi yhteyden laatua nimellisesti. Laadun paranemisella ei ollut kuitenkaan suoranaista vaikutusta yhteysnopeuksiin, kuten yllä tuli ilmi.

Tukiasemalle on matkaa noin 15 kilometriä ja se on huomattavasti korkeammalla kuin käyttöpaikka.

Kaiken kaikkiaan W435 jätti positiivisen vaikutelman. Uskallan suositella varauksetta, mikäli tukiasema sijaitsee muutaman kilometrin säteellä käyttöpaikasta ja halutaan saada kohtuuhinnalla reilusti lisää nopeutta. Antenni saattaa toimia myös kauempana tukiasemasta, mutta vaatii toimiakseen mahdollisimman esteettömän sijainnin tukiasemaan nähden.

Tärkeintä on selvittää tukiaseman ja käyttöpaikan välinen matka ja matkan varrella olevat mahdolliset esteet ennen antennin ostoa, sillä jos tukiasemalle ei ole käyttöpaikan lähistöllä tai välissä on esimerkiksi runsaasti puita, W435-antennin teho ei riitä. Antenni on kuitenkin pieni sekä kooltaan, että hinnaltaan, joten se sopii mainiosti esimerkiksi paljon matkustelevan 4G-käyttäjän nettitikun kaveriksi. Antenni kulkee mainiosti mukana esimerkiksi kannettavan laukun sivutaskussa. Antenni kustantaa 4G-antennit.fi -verkkokaupassa noin 27 euroa.