maanantai 9. helmikuuta 2015

Kohtuuhintaista äänentoistoa pienessä koossa: Presonus ERIS 4.5 -aktiivikaiuttimet

Erilaisia aktiivikaiutinratkaisuita on markkinoilla moneen lähtöön. Noin 200 eurolla saa esimerkiksi ESI nEar -monitorit, joista on myös blogissa juttua.

200 euron hintahaarukkaan on viimeaikoina ilmaantunut muitakin varteenotettavia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Audio Pron Addon -sarjan kaiuttimet ovat saaneet melko paljon kehuja verkon keskustelupalstoilla.

Nyt esittelyssä on Presonuksen valmistamat ERIS 4.5 -aktiivikaiuttimet. Kaiuttimista on tarjolla myös isommat 5- ja 8-tuumaisella bassoelementillä varustetut versiot.

Kaiuttimien etupaneeliin saa kuulokkeet ja mp3-soittimen
Presonuksen kaiuttimet ovat kooltaan näppärän pienet ja painoltaan kevyet. Korkeutta on noin 24 senttimetriä ja painoa noin kuusi kiloa. Aktiivikaiuttimien vahvistin on kätketty vasemman kaiuttimen sisään ja oikeaan kaiuttimeen ääni viedään yhdellä kaapelilla. Valitettavan lyhyt, (noin 180 cm), kaapeli on normaalia kaiutinkaapelia ja se kytketään vasemmanpuoleisen kaiuttimen punaiseen ja mustaan liitäntään tavallisen kaiuttimen tapaan.

Sisäänmenoina kaiuttimissa ovat 6,3 millimetrin monoplugit sekä RCA.
Etupaneelista löytyy lisäksi 3,5 millimetrin sisäänmeno esimerkiksi mp3-soitinta tai kännykkää varten. Kooltaan suuremmissa E5- ja E8-malleissa on plugiliitäntöjen lisäksi XLR-sisäänmenot.

ERIS 4.5-kaiuttimet takaa
ERIS 4.5 -kaiuttimet ovat pienestä koostaan huolimatta ääneltään todella suuret. Ääni on kirkasta ja selkeää, joskin alataajuuksia on ehkä aavistuksen verran liikaa. Ainakin puhepainotteisia asiaohjelmia katsoessa ääni tuntui olevan voimakkaan basson vuoksi aavistuksen tunkkainen. Asian sai korjattua säätämällä kaiuttimien low cut -kytkintä leikkaamaan matalimmat taajuudet pois. Muutoin kaiuttimien tarjoamaan ekvalisointiin ei ole omassa käytössä tarvinnut koskea.

Etupaneelin kuulokeulostulo mykistää kaiuttimet ja kaiuttimien kaikki säädöt toimivat kuulokeulostulon säätöinä.

Mikäli kaiuttimet ovat esimerkiksi taulutelevision kaverina, kuulokeulostulon ansiosta kaiuttimia voi huoletta käyttää myös myöhään illalla.

Kokonaisuutena kaiuttimet ovat täyttäneet tehtävänsä mainiosti. Ääni on paljon tasapainoisempi ja tukevampi kuin Philipsin stereosarjalla. Äänestä erottaa mukavasti erilaisia nyansseja ja tukevan bassotoiston ansiosta kaiutinpari elävöittää esimerkiksi elokuvien katselua runsain mitoin. Myös videopelaamiseen tulee uutta potkua, kun äänitehosteet saavat lisää tukevuutta. Kaiuttimien pienestä koosta huolimatta bassotoisto on todella muhkea, eikä erilliselle subwooferille ole tarvetta.

ERIS 4.5 -kaiutinsarja on erinomainen valinta erityisesti taulutelevision kaveriksi olohuoneeseen. Kaiuttimet sopivat mainiosti myös tietokoneen kaveriksi, mikäli koneella pelaa paljon. Musiikin kuunteluun suosittelisin tässä hintaluokassa mieluummin ESI nEar 05-aktiivikaiuttimia. Presonus ERIS kustantaa noin 165 euroa. Lisätietoa ja kuvia löytyy valmistajan tuotesivuilta.