perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kokemuksia: 15 desibelin suuntaavat 4G-antennit

Mobiililaajakaistat ovat olleet jo jonkin aikaa varteenotettava vaihtoehto erityisesti puhelinkaapelilla toteutetuille Internet-yhtyeksille.

4G-yhteyden suurin ongelmatekijä on tukiaseman ja käyttöpaikan välinen etäisyys sekä matkan varrella olevat maastoesteet. Yhteyden toimivuutta voidaan kuitenkin parantaa erilaisilla lisäantenneilla.

Aiemmin käytössäni olleet paneeliantennit ovat vaihtuneet kahteen suuntaavaan 15 desibelin suuntaavilla antenneilla, jotka tukevat kaikkia käytössä olevia mobiililaajakaistan taajuuksia. Antennipäivityksen myötä Huawein B953-reitittimen tarjoamat signaaliarvot paranivat muutaman desibelin ja signaalipalkit nousivat kolmesta neljään. Lisätietoa anteinneista löytyy maahantuojan tuotesivulta.

Suurimmat erot näkyvät kuitenkin lähetysnopeuden vakautumisena sekä huomattavasti pienentyneenä vasteaikana.

Nopeudet ovat ruuhka-aikaan vähintäänkin siedettävät, eikä esimerkiksi nettiradion lähetys tuota yhteydelle ongelmia. Artikkelin kirjoitushetkellä tehty nopeustesti osoittaa, että nopeus päihittää melko tehokkaasti ADSL-yhteydet. Marraskuussa kirjoitettuun artikkeliin verrattuna nopeudet ovat melko huonott, mutta toisaalta vasteaika on pienentynyt huomattavasti.

Toinen omituinen havainto yhteyteen liittyen on, että tietokone, joka on kytketty kaapelilla Huawein B953-reitittimeen, antaa huomattavasti pienempiä nopeuksia kuin iPad, joka on kiinni WLANilla samassa päätelaitteessa. Tietokoneen yhdistäminen langattomasti päätelaitteeseen ei saa nopeuksiin muutosta.

Vastaavasti iPadin ja langattomasti yhdistetyn tietokoneen ping on huomattavan paljon kaapeliyhteyttä suurempi.

Huomionarvoinen seikka on, että omassa asunnossani suunta-antennit ovat sisätiloissa, joskin suunnattuna suoraan ikkunasta ulos. Antennin suunnan muuttaminen ei saa suuria muutoksia aikaan yhteyden nopeuteen liittyen.

Kaiken kaikkiaan suuntaavat antennit ovat osoittautuneet toimivaksi ratkaisuksi ja nostaneet yhteyden käytettävyyttä huomattavasti.

Mikäli 4G-yhteys tuntuu hitaalta tai nopeuksissa on suuria vaihteluita, suosittelen hankkimaan lisäantennin testattavaksi. Lisäksi kannattaa hyödyntää useampien kauppiaiden tarjoama oikeus kokeilla tuotetta ennen ostopäätöstä.