keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

4G-yhteyden seurantaa, osa 6

Elisan toimittama 4G-yhteys on ollut käytössä nyt vuoden ja neljä kuukautta. Blogissa on seurattu yhteyden toimintaa käytännön kokemuksien kautta pitkin vuotta. On jälleen aika tarkastella, kuinka hyvin Elisan toimittama 4G-yhteys oikeasti toimii.

Aiempiin seurantapostauksiin verrattuna ainoa muutos on tehokkaammat suunta-antennit, joista kerrottiin tässä artikkelissa.

Muutoin yhteyden konfiguraatio on pysynyt kutakuinkin samana. Suuntaavien antennien myötä latausnopeuksien heittely on laskenut huomattavan paljon. Lisäksi latausnopeudet pysyvät paremmin kurissa kuin edellisillä paneeliantenneilla. 

Antennien 15 desibelin vahvistus on nopeuttanut ja vakauttanut yhteyden toimintaa erityisesti ruuhkaisimpina aikoina. Erityisesti lähetysnopeuteen tullut lisäys ja vakaus on ollut positiivista havaita. Myöskin vasteajat pysyvät kaapelin päässä olevilla laitteilla erinomaisesti kurissa. 

Mielenkiintoinen havainto on ollut se, että Huawein B593-päätelaite aiheuttaa erikoisia asioita kaapelin päässä oleville tietokoneille. Kaapelin päässä ollessa tietokoneen nopeudet ovat ohessa olevien Speedtest-mittauksien mukaisia. Mikäli mittauslaite on langattomasti kytketty iPad, nopeudet ovat kolme-neljä kertaa parempia, mutta vastaavasti ping saattaa olla mitä tahansa väliltä 80-400 millisekuntia. 

Kaiken kaikkiaan yhteys toimii hyvin, eikä katkoksia ole ollut. Toistaiseksi on selvittämättä, miksi iPadin wlan-yhteys toimii huomattavasti nopeammin kuin kaapelilla yhdistetty tietokone. 

Nopeudet tietokoneella eivät muutu, jos kaapeli vaihdetaan wlan-korttiin. 

Asia on kokeiltu vuoden 2009 Mac Mini -tietokoneella ja PC-koneella, johon on yhdistetty 150 mbps -nopeudella toimiva USB-liitäntäinen wlan-vastaanotin. Nopeudet päihittävät kuitenkin kevyesti minkä tahansa käyttöpaikkaan tarjolla olevan langallisen vaihtoehdon ja kun hintakin on kohtuullinen, ei yhteyden laadusta voi juuri antaa valituksia.