maanantai 4. marraskuuta 2013

Palvelu videon ja äänen kanssa työskenteleville: Freesound

Äänen ja videon kanssa paljon työskenteleville henkilöille tulee usein eteen tilanteita, joissa esimerkiksi videopätkään tulisi löytää kohtaukseen sopiva tehosteääni tai taustamusiikkia videon katselukokemusta tehostamaan.

Yhtenä vaihtoehtona on etsiä esimerkiksi kirjastosta äänitehosteita sisältäviä CD-levyjä ja poimia levyiltä parhaat päältä. Tämä on kuitenkin todennäköisesti erittäin aikaa vievä ja työläs prosessi, sillä sopivan tehosteäänen löytäminen on usein erittäin haastavaa.

Apuun tulee verkossa toimiva Freesound -palvelu. Palvelun idea on, että käyttäjät voivat itse jakaa äänitehosteitaan palvelun kautta muille käyttäjille. Freesoundin tavoite on luoda mahdollisimman suuri kokoelma kaikenlaisista maailmaan mahtuvista äänistä.

Freesound vaatii rekisteröitymisen käyttäjäksi, mikäli haluaa ladata sivustolla olevaa materiaalia itselleen. Kuunteleminen ja sivuston sisällön tutkiminen onnistuu myös ilman rekisteröintiä.

Sivustolle on lisäksi koottu erittäin kattava tietopaketti tekijänoikeuksista henkilöille, jotka ovat aikeissa jakaa materiaalia sivuston kautta. Tietopaketti löytyy sivuston usein kysytyt kysymykset -osiosta.

Kokonaisuutena Freesound on erittäin hieno ja monipuolinen palvelu niin erilaisista äänistä muuten vain innostuneille kuin myöskin harrastukseen tai työkseen ääntä taltioiville henkilöille. Mikäli aikaa ja taitoa riittää, suosittelen lämpimästi osallistumaan projektin äänitearkiston kasvattamiseen taltioimalla erilaisia ääniä ja jakamalla ne sivuston kautta haluamallasi lisenssillä.