keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kohtuuhintainen wlan-tukiasema: ZyXEL WAP3205 v2

Erilaisia WLAN-verkon tukiasemia on markkinoilla kolmetoista tusinassa. Useimmissa modeemeissa on nykyisin sisäänrakennettu langaton verkkoyhteys, joten erilliselle tukiasemalle ei edes välttämättä ole tarvetta.

Toisinaan tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa erillinen wlan-tukiasema on lähes ainoa vaihtoehto laitteiden verkottamiseen kustannustehokkaasti. Omalla kohdallani tilanteen aiheutti pelikonsoli, johon langattoman verkon mahdollistava adapteri olisi virallisena lisävarusteena kustantanut lähes 80 euroa.

Markkinoille on ilmaantunut useammilta valmistajilta niin sanottuja WLAN-toistimia. Käytännössä WLAN-toistin on itsenäinen langattoman verkon tukiasema, joka on mahdollista yhdistää jo olemassa olevaan verkkoon, jolloin tukiasema kasvattaa verkon kuuluvuutta. Samalla tukiasemaan voidaan kytkeä laitteita normaaliin tapaan verkkokaapelia käyttäen.

ZyXELin valmistama kohtuuhintainen wlan-tukiasema, mallimerkinnältään WAP3205 v2, toimii sekä itsenäisenä tukiasemana, että langattoman verkon toistimena. Laite tukee N-tyypin wlan-verkkoa 300 megabitin nopeudella ja siinä on kaksi vaihdettavissa olevaa ulkoista antennia. Laitteessa on lisäksi fyysinen kytkin toimintatavan muuttamista varten. Laite toimii joko itsenäisenä tukiasemana, toistimena tai asiakkaana. Toistintilassa laite yhdistetään olmeassa olevaan verkkoon ja se toimii alkuperäisen verkon toistimena kasvattaen verkon kantamaa ja tarjoamalla mahdollisuuden kytkeä langallisia laitteita verkkoon langattomasti.

Viimeksi mainitussa tilassa laite yhdistää langattomasti olemassa olevaan tukiasemaan, jonka jälkeen siihen voidaan kytkeä kaapelilla laitteita, jotka halutaan saada verkkoon. Laitteen DHCP-serveri ja muut tekniset ominaisuudet ovat käytössä.

Ulkonäöltään laite on erittäin pelkistetty. Virtapainike sijaitsee laitteen päällä, takalevystä löytyvät verkkoportit ja painike toimintatilan muuttamiseen. Lisäksi
Itse käytän laitetta toistintilassa. Tässä tilassa ZyXEL yksinkertaisesti yhdistettiin langattomasti kodin olmeassa olevaan wlan-verkkoon, jonka jälkeen siihen kytkettiin kaapelilla halutut laitteet. Samalla langattoman verkon kantama kasvoi.

Mielenkiintoisena lisänä ZyXEL on mahdollistanut tukiaseman käytön mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Asetusvalikko tarjoaa mahdollisuuden laitteen käynnistämiseen ja sammuttamiseen automaattisesti. Myös lähetystehon säätely vuorokaudenajan mukaan on mahdollistettu. Laite voidaan määrätä pudottamaan lähetystehoa esimerkiksi arkisin kello 20. ja sammumaan kokonaan arkipäivisin kello 23:59.

Kokonaisuutena WAP3205 on hyvä laite langattoman verkon kuuluvuuden kasvattamiseen tai langallisen laitteen yhdistämiseen langattomasti. ZyXEL kustantaa noin 45 euroa. Lisätietoa laitteesta löytyy valmistajan virallisilta tuotesivuilta.