sunnuntai 4. lokakuuta 2015

4G-yhteyden seurantaa, osa 8.

Elisan 4G-yhteys on ollut aktiivikäytössä helmikuusta 2014. Yhteyden toimintaa on seurattu myös tässä blogissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Nyt luvassa on kahdeksas seurantapostaus, aiemmat viestit löytyvät blogin hakua käyttämällä.

Yhteys on toiminut päätelaitteen kesäkuussa tapahtuneen huollon jälkeen pääosin varsin hyvin. Yhteys ei pätki ja nopeudet ovat pääosin todella hyvät. Vasteajoissakaan ei ole valittamista.

Artikkelin kirjoitushetkellä Speedtest näyttää tällaisia tuloksia. Testit ovat ajettu peräkkäin, testiserveri on sama molemmissa. Nopeusheittely on siis todella runsasta, mutta pääosin yhteys toimii erittäin hyvin, eikä pätkimistä ole havaittavissa.

Myös vasteajat pysyvät todella hyvin kurissa. Ainoa asia, johon kaipaisi parannusta, olisi nopeuksien vakaus. Alla olevissa testeissä latausnopeudessa on noin 14 megabitin heitto, vaikka testit ovat ajettu peräkkäin. Lähetysnopeuden heitto ei ole yhtä paha, mutta sekin on yli viisi megabittiä Huomautettakoon, että molemmat testauskerrat on ajettu samalle palvelimelle.


Yhteys toimii todella hyvin. Ainoa isompi miinus on Elisan 4G-liittymien NATista johtuva Xbox Live -verkkopelaamisen mahdottomuus. Pelit kyllä onnistuvat, kunhan kummallakin pelaajalla ei ole käytössään Elisan 4G-yhteyttä. Asiasta on jätetty ratkaisupyyntöä Elisan tukifoorumeille.

Ainoa palstalla tarjottu ratkaisu oli pudottaa yhteys tilapäisesti 3G-verkkoon, mutta tämä sai verkkopelit pätkimään. Harmillisesti Elisan henkilökunta ei ole kommentoinut asiaan mitään, eli viralliselta taholta ongelmaan ei ole luvassa korjausta ihan lähiaikoian.

Kaiken kaikkiaan olen yhteyteen varsin tyytyväinen, kun alkuaikojen todella hitaat lähetysnopeudet ovat selätetty. Paikalliselta puhelinyhtiöltä on tulossa lähiaikoina valokuituyhteydet kaikkiin taloyhtiön asuntoihin. Mahdollisuus kuituun saattaa aiheuttaa sen, että 4G-liittymä siirtyy tässä käyttöpaikassa historiaan. Tietysti sillä oletuksella, että valokuidun eduksi hehkutettu taattu ja vakaa nopeus pitää paikkaansa.