keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Valtava kokoelma ilmaisia äänitehosteita: Sonniss Game Audio GDC Pack

Blogissa on viime aikoina jaettu aktiivisesti vinkkejä ilmaisista äänitehosteista kuluttajien käyttöön. Mukana on ollut niin NASAn audiokirjastoAdoben tehostepaketti sekä videopalvelu YouTuben tarjoamat ilmaiset äänitehosteet. Käyttäjien tuottamaan sisältöön nojaava Freesound on niin ikään nostettu blogissa esille pariin otteeseen. Viimeksi mainitussa mukana on myös Yleisradio, joka on kasvattanut jaettavan sisällön määrää kohtuullisen hyvään tahtiin.

Ilmaisten äänitehosteiden tarjoajien joukkoon liittyy tällä kertaa Sonniss, jonka Game Audio GDC Pack sisältää noin tuhat erilaista tehostetta.


Kokoelmasta kerrotaan julkaisijan aihetta käsittelevälllä sivulla.
Tehostekokoelma on julkaistu alunperin suuren pelinkehittäjien yhteisötapahtuman kunniaksi.
Yritys itse ei ole jakanut pakettia hetkeen, mutta Internet Archivesta kokoelma on edelleen ladattavissa.
Paketti sisältää tehosteet omiin hakemistoihinsa jaoteltuna. Lisäksi mukana on PDF-muotoinen listaus koko kokoelman sisällöstä.

Tehostekokoelman tehosteet ovat  rojaltivapaita, lisenssi on kuitenkin rajoitettu koskemaan vain yhtä käyttäjää.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kirjastoa ei saa jakaa sellaisenaan edelleen esimerkiksi muistitkulla, vaan jokaisen tehostepaketin käyttäjän tulee itse ladata kokoelma verkosta. Muutoin tehostepaketin äänet ovat vapaasti käytettävissä, eli ääniä saa muokata mielensä mukaan, käyttää kaupallisesti ja hyödyntää omissa projekteissaan rajoituksetta.

Kokoelman voi ladata itselleen Internet Archiven sivuilta. Ladattavana on sekä yksittäiset wav-tiedostot, että koko kokoelma yhtenä zip-pakettina.