keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Edullinen videokaappari: SilverCrest USB Video Grabber

Omien VHS-kasettien digitalisointiin on muutamiakin eri vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on siirtää kasetit suoraan DVD-levyksi VHS-DVD -yhdistelmälaitteella. Monissa kirjastoissa on nykyisin asiakkaiden käytettävissä olevat VHS-nauhojen digitalisointilaitteet, joilla omat kasettinsa voi käydä siirtämässä DVD-formaattiin.

On kuitenkin tilanteita, joissa kasetilla olevaa materiaalia on välttämätöntä editoida. Tällöin videomateriaalin siirto ensin DVD-levylle on hieman turhaa, kätevintä olisi saada videot suoraan tietokoneelle. Apuun tulee USB-väylään liitettävä videokaappari, joka mahdollistaa normaaleiden VHS-videoiden tai miksi ei vaikka videokameroiden kytkemisen tietokoneeseen.

Yksi markkinoilla olevista videokaappareista on Lidl-kauppaketjun SilverCrest -tuotemerkin USB Video Grabber. Kyseessä on edullinen ja erittäin pienikokoinen kaappauslaite, joka on varsin helppokäyttöinen.

Paketissa on USB-videokaapparin lisäksi myös tarpeelliset kaapelit videolaitteiden yhdistämiseksi. Kaappariin voi syöttää kuvaa niin komposiittitasoisena kuin myös S-Video-liitännän kautta .Tietokoneelle kuva viedään USB-kaapelia pitkin.

Videokaapeleiden toisessa päässä on micro-USB -tyypin liitin kuvan ja äänen viemiseksi kaapparille. Itse laite on kooltaan USB-muistin ja 3G-modeemin välimaastoa.

Videokaapparin mukana toimitetaaan rajoitetuilla ominaisuuksilla varustettu versio CyberLink PowerDirector -ohjelmistosta. Ohjelmisto on helppokäyttöinen ja käyttöliittymältään selkeä, eikä peruskäyttö vaadi juurikaan teknistä osaamista.

Kaapparin tuottama kuvanlaatu on kohtalaisen hyvää tasoa, eikä esimerkiksi VHS tai Super VHS-kasettien laatu pääse kaapatessa kärsimään.

Suurimmat ongelmat kaapparissa liittyvät ajuripuoleen. Vaikka kaapparin luvataan toimivan hyvin Windows-järjestelmissä, asia ei ole näin yksiselitteinen. On mahdoton sanoa, liittyykö ongelma raudan yhteensopivuuteen, mutta useiden PC-laitteiden kanssa kaappari aiheuttaa Windowsille virheilmoituksen "USB-laitetta ei tunnistettu."

Mikäli näin käy, ajureiden ja ohjelmistojen uudelleenasennus ei useinkaan korjaa ongelmaa, vaan ongelma korjaantuu vain vaihtamalla koko käytettävä PC-laitteisto toiseen. Jos onnistuu saamaan kaapparin toimimaan PC-koneensa kanssa, se toimii varsin mallikkaasti. Ajuriongelmat kuitenkin pakottavat olemaan suosittelematta muuten laadukasta tuotetta. Ongelmia on havaittu sekä Windows XP- että Windows 7-käyttöjärjestelmien kanssa. Erityisesti Hewlett Packard -merkkiset kannettavat tietokoneet ovat olleet SilverCrest USB Video Grabber -videokaapparin kanssa iso harmaiden hiuksien aiheuttaja.

Kokonaisuutena voi sanoa, että SilverCrest tarjoaa laadultaan kohtalaisen videokaapparin varsin edulliseen hintaan. Laite tekee sen, mitä lupaakin. Kuitenkin laajat ajuriongelmat ja varsin heikko ohjeistus sekä tuki pistävät harkitsemaan eri valmistajan laitetta. Kokonaisuutena laite on varsin ristiriitainen kokemus laajojen ajuriongelmien ja heikon tuotetuen vuoksi.