keskiviikko 21. elokuuta 2013

Edullinen putkietuaste äänityksiin: Alto MICtube

Erilaisia etuasteita on markkinoilla kohtuullisen laaja valikoima. Yleensä mikseripöydässä valmiina oleva mikrofonietuaste riittää varsin mainiosti, mutta joskus jo valmiina oleva etuaste halutaan korvata toisella. Syinä tähän voi olla esimerkiksi alkuperäisen etuasteen suuri kohinataso, joka on ongelmana esimerkiksi Alesis MultiMix 4USB-mikserissä.

Edullinen vaihtoehto laadukkaaksi etuasteeksi on Alton valmistama MICtube.

Kyseessä on kaksikanavinen etuaste kompaksitta paketissa. Etuasteessa on virtaliitäntöjen lisäksi sisäänmenot ja ulostulot niin 6,3 millimetrin plugiliitännöillä kuin XLR-liitännöilläkin. Etupaneelista löytyy sisäänmenojen lisäksi PAD-kytkin, jolla voi pudottaa sisääntulevaa tasoa 20 desibelin verran. Etuasteessa on lisäksi vaiheen kääntämiseksi. Etuaste tarjoaa myös 48 voltin phantom-jännitettä kondensaattorimikrofoneille. 

Alto MICtube on perustason edullinen putkietuaste, joka tarjoaa parhaimmillaan hintansa arvoisen parannuksen äänenlaatuun, mikäli mikseripöydän etuasteet ovat heikkolaatuisia. Putkietuaste saa ääneen mukavasti syvyyttä. MICtube antaa äänityksiin kiitettävästi lisää lämpöä ja väriä. Äänitykset kuulostavat laitteen läpi tuotettuina pehmeämmiltä kuin useampien edullisten mikseripöytien läpi taltioituina.

Alto MICtube
Ensikokeiluiden aikana havaitsin etuasteen aiheuttavan elektronista surinaa äänitykseen, kun etuaste oli yhdistettynä suoraan pistorasiaan. Ongelma poistui asettamalla väliin ylijännitesuoja. 

Kokonaisuutena Alto MICtube tarjoaa rahalle kohtuullisen vastineen riippuen studiossa jo olemassa olevista laitteista. Edullisen mikseripöydän kaveriksi Alto on erinomainen lisä, mutta arvokkaamman äänityspöydän kanssa kannattaa käyttää omaa harkintaa. Mikäli haluaa kokeilla putkietuastetta aavistuksen pienemmällä investoinnilla, on ART Tube tähän hyvä valinta. Lisätietoa Alto MICtube -laitteesta löytyy esimerkiksi täältä