tiistai 11. maaliskuuta 2014

Lisäantennilla puhtia langattomaan tiedonsiirtoon

Kuvan wlan-antennilla saadaan aikaan suuri parannus wlan-kantamaan
Lagattomat Internet-yhteydet alkoivat tehdä tuloaan 3G-verkon myötä jokunen vuosi sitten. Nyt operaattorit ovat rakentamassa neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoa, jonka luvataan tuovan huomattavia parannuksia sekä yhteyden nopeuksiin, että vakauteen.

Langattoman tiedonsiirron ongelmana ovat usein kuuluvuuden katvealueet, joita esiintyy runsaasti erityisesti harvemmin asutuilla alueilla. Myös keskustan tuntumassa voi paikoitellen esiintyä kuuluvuuskatvetta, joka aiheuttaa yhteyteen hidastelua tai pahimmassa tapauksessa pätkimistä.

Ongelmaa voi yrittää vähentää päätelaitteen sijoittelun avulla. Optimaalinen sijoituspaikka on ikkunan läheisyydessä. Tällöin signaalin edessä on mahdollisimman vähän esteitä. Oikean paikan löytämisen lisäksi oleellista on oikea suuntaus.

Sopivan lisäantennin löytää etsimällä. Edullisimmat lisäantennit tarjoavat hieman parannusta signaaleihin kustannuksien ollessa kohtuulliset. Lisäantenni kustantaa edullisimmillaan noin 50 euroa.

Huawei B953-reitittimen mukana toimitettavat lisäantennit
Langattoman kotiverkon lisäantennit ovat edullisempia. Mikäli wlan-päätelaitteen antenni on irroitettavaa mallia, tehokkaamman antennin saa hankittua edullisimmillaan noin kymmenen euron kustannuksilla.

Antenneita myydään sekä suuntaavina, että ympärisäteilevinä versioina. Suunta-antenni on hyvä valinta silloin, kun tiedetään, mihin päin signaali pitäisi saada kulkemaan. Antenni lähettää signaalia tehokkaasti juuri siihen suuntaan, johon se on suunnattu.

Ympärisäteilevä antenni säteilee signaalia 360 asteen alueella. Ympärisäteilevä antenni on mainio ratkaisu esimerkiksi suunta-antennin kaveriksi vastaanottopäähän.


Myös isoissa tiloissa ympärisäteilevällä antennilla ja jo mainitulla oikealla sijoittelulla saadaan varmistettua koko tilan kattava vakaa tiedonsiirto.

Kuten jo mainittua, ennen lisäantenneiden hankkimista ja virittelyä on suositeltavaa etsiä optimaalisin sijoituspaikka ja kokeilla lisäantennia vasta, kun on varmistuttu siitä, että katvealueet eivät katoa sijoittelun muuttamisella. Lisätietoa asiasta löytyy wlan-verkon osalta täältä. Mobiiliverkon kuuluvuuden parantamiseen löytyy vinkkejä Viestintäviraston sivuilta ja täältä.