keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Internet-yhteyden realiaikaista seurantaa: SamKnows

Internet-yhteyksien nopeudet ovat nuosseet viimevuosina tasaiseen tahtiin. Nopeat valokuituyhteydet ja kaapelimodeemi soveltuvat erinomaisesti aktiivisille Internet-videoiden käyttäjille ja paljon suuria tiedostomääriä siirtäville.

Myös mobiiliyhteydet ovat nopeutuneet 4G-verkkojen yleistymisen myötä. Tässäkin blogissa on seurattu helmikuusta lähtien Saunalahden 4g-yhteyden toimintaa ja nopeuksia.

Kuluttajien Internet-yhteyksien nopeuksien seurantaa varten on perustettu SamKnows.

SamKnows toimii oman , itsenäisen langattoman tukiaseman turvin. Kuluttaja saa siis postitse kotiinsa SamKnows-boksin, joka kytketään olemassa olevan Internet-päätelaitteen ja käytettävien tietokoneiden väliin.

Tämän jälkeen laite alkaa mittailemaan kuluttajan Internet-yhteyden nopeutta automaattisesti ilman valvontaa. Nopeusmittauksia tapahtuu ympäri vuorokauden. Käyttäjä voi itse seurata oman liittymänsä nopeuksia SamKnowsin toimittamien tunnuksien avulla sähköpostitse toimitetun linkin kautta.

Projektin päätavoite on kartoittaa, kuinka hyvin operaattorit pitävät lupauksena liittymän nopeuden suhteen. Toisin sanoen, mikäli operaattori lupaa toimittaa kotiisi 10 megan ADSL-yhteyden, mutta Speedtest.net näyttää nopeudeksi vain 4-7 megabittiä sekunnissa, SamKnows-päätelaitteen statistiikan avulla saa tarkan kuvan siitä,  kuinka nopeasti verkkoyhteys oikeasti toimii, Yhteysnopeuden mittausväli näyttää olevan aika tarkalleen tunti.

Omassa käytössäni oleva 4G-yhteys näyttää antaneen eilen 8. lokakuuta 2014 illalla kello 23 latausnopeudeksi 23,17 megabittiä sekunnissa. Samaan aikaan lähetysnopeus on ollut noin 7 megabittiä sekunnissa  9. lokakuuta kello 5:00 latausnopeus on ollut  13,43 megabittiä sekunnissa ja lähetysnopeus 13,62 megabittiä sekunnissa.

SamKnowsin statistiikka tarjoaa mielenkiintoista tietoa omasta Internet-yhteydestä. Sen avulla selviää verkkoyhteyden todelliset nopeudet eri ajanjaksoina, myös silloin, kun yhteyttä ei itse kuormita. Oma kotiverkkoni koki samalla päivityksen, kun SamKnowsin toimittama TP-Linkin valmistama päätelaite päivitti nopeudet gigabittitasolle. Lisätietoa projektista löytyy suoraan SamKnowsin kotisivuilta.