keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kokemuksia SamKnows Whitebox-laitteesta

Lokakuun alkupuolella blogissa esiteltiin SamKnows-projekti, jossa selvitetään kuluttajien Internet-yhteyksien todellisia nopeuksia. Projektiin liittymisen jälkeen kuluttajalle toimitetaan SamKnows Whitebox-päätelaite postitse. Whitebox kytketään olemassa olevan modeemin ja tietokoneiden väliin. Tietokoneet yhdistetään SamKnows-laitteeseen normaaliin tapaan ja laite kytketään modeemiin Internet-portista.

Tämän jälkeen laite on käyttövalmis. Laitteen toimintaan ei tarvitse kiinnittää sen kummempaa huomiota, vaan se toimii täysin itsenäisesti käyttäjän huomaamatta. Ainoa ero, jonka omassa verkossa havaitsin, oli lgigabitin verkkoporttien ansiosta huomattavasti kasvanut sisäverkon nopeus.

Kytkemisen jälkeen SamKnowsilta saapuu sähköposti, jossa on kirjautumistiedot projektin verkkosivuille.Verkkosivuilta voi seurata oman Internet-yhteyden nopeuskehitystä lähes reaaliajassa. Nopeuden lisäksi SamKnowsiin boksi mittaa verkkosivujen latausaikoja sekä Internet-yhteyden ja seurantapalvelimen välisiä vasteaikoja. Raportoinnissa on myös monenlaista muuta tietoa yhteydestä.

Nopeudet mittausväli on noin viitisen tuntia, mutta alkuillasta laite tekee mittauksia tiheämmissä sykleissä.

Raportoinnista voi ladata eri tiedot tietokoneelleen CSV-muodossa sekä kuvatiedostoina. Päivämääriä ja kellonaikoja voi halutessaan selailla taaksepäin ja selvitellä nopeuksia esimerkiksi viimeisen kuukauden tai vaikkapa puolen vuoden ajalta.

SamKnows-raportti latausnopeuksista viikon ajalta
Oikealla kuvassa oman yhteyteni latausnopeutta kuvaava kaavio viimeisen viikon ajalta.

Kuten kuvasta huomaa, 4G-yhteydestä johtuen nopeusheittelyä on melkoisesti, mutta pääosin liittymä toimii erittäin verkkaisesti. Erityisesti lähetvän kaistan nopeusheittely on runsasta, mutta käytännössä tämän huomaa vain isoja tiedostoja siirtäessä.

SamKnows-raportti lähetysnopeuksista viikon ajalta
Kaiken kaikkiaan SamKnows Whitebox on tekniikaltaan yksinkertainen, mutta tehokas Internet-yhteyden seurantalaite. Monipuoliset raportointityökalut tarjoavat kattavasti tietoa, jonka jakaminen esimerkiksi operaattorin vikapalvelun kanssa saattaa olla hyödyllistä. Raportoinnista myös selviää, mikäli yhteys on ollut poikki hetkinä, jolloin ei itse ole ollut koneen äärellä. SamKnows tarjoaa raportointityökalun myös mobiilikäyttöön optimoituna versiona. Tällä hetkellä projektissa on mukana noin 190 000 Internetin käyttäjää ympäri Eurooppaa. Lisätietoa ja liittymisohjeet löytyvät projektin sivuilta. Liittyminen on maksutonta ja Whitebox-päätelaite toimitetaan ilmaiseksi lähipostiin. Ainoa velvoite on pitää laite kytkettynä verkkoon projektin keston ajan. Suosittelen aktiivisia Internetin käyttäjiä liittymään mukaan projektiin ja jakamaan nopeustietoja oman Internet-operaattorin kanssa.