maanantai 24. marraskuuta 2014

Joululahjaideoita teknologiasta innostuneille, vuosi 2014

Vuosi sitten joulukuun alussa blogissa julkaistiin joululahjaideoita. Pääset lukemaan vuoden 2013 joululahjavinkit täältä. Jälleen on aika tehdä katsaus joulun 2014 lahjavinkkeihin.

Telineitä laitteille

Viimevuonna artikkelissa esitellyt kamerajalusta ja mikrofonijalusta kevyeen käyttöön sekä pöydälle ovat edelleen mainio ja pitkäikäinen lahja. K&M:n valmistama kierreadapteri monipuolistaa huomattavasti erityisesti mikrofonijalustan käyttömahdollisuuksia. Adapterin avulla jalusta taipuu hetkessä telineeksi niin kameralle, sanelimelle kuin vaikkapa projektorillekin.

Virtaa usb-väylästä

USB-liitännästä virtansa saavia laitteita on nykyisin runsaslukuinen määrä, joten USB-laturi on hyvä ja edullinen lahjaidea monille. Sopivalla usb-kaapelilla tarjoaa lahjansaajalle virtaa lähes laitteelle kuin laitteelle.

Yllä mainitut USB-väylät tuntuvat nykyään olevan tietokoneissa jatkuvasti vähissä, kun niihin on liitettynä tulostin, ulkoiset kovalevyt, kännykän tai tabletin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä monia muita laitteita. Porttimäärän kasvattaminen usb-hubilla ilahduttaa varmasti moniua.

Yllä mainittujen aparaattien hintahaarukka pyörii edullisimmillaan noin 10 euron tietämissä.

Tallennustilaa tiedolle

Nykyään lähes jokaisesta laitteesta löytyy muistikortti, joka tulee varsinkin aktiivisilla kuvaajilla ja äänittäjillä täyteen alta aikayksikön. Muistikortti tai USB-muistitikku on edullinen ja takuuvarmasti miellyttävä lahjaidea monille tekniikasta innostuneille. Kannattaa tosin varmistaa ennen ostopäätöstä, että mitä korttia laite käyttää. Nykyisin useista korttia käyttävistä kameroista löytyy SD-korttipaikka. Digisanelimet käyttävät myös usein SD-korttia. Sen sijaan matkapuhelimet ja vaikkapa Zoom H1 käyttävät microSD-muistikorttia. Markkinoilla on myös myynnissä microSD-paketteja, joista löytyy kortin lisäksi SD-korttiadapteri ja USB-lukija. Lahjaksi voi antaa myös lukulaitteen muistikorteille. Muistikortit kustantavat tallennustilasta riippuen 10-25 euroa.

Lisää HDMI-portteja

Televisioiden HDMI-sisääntulot saattavat käydä vähiin, kun kodin viihde-elektroniikan määrä kasvaa. Olohuoneesta löytyy usein DVD- tai Blu-ray -soittimen lisäksi pelikonsoli. Digiboksissakin on usein HDMI-liitäntä televisiota varten. Lisäksi lähes poikkeuksetta kannettavat tietokoneet voidaan kytkeä HDMI:llä televisioon, joten television muutama sisääntulo on äkkiä käytetty. Lisää voi hankkia kohtuullisen edullisesti HDMI-kytkimellä.

Myös HDMI-kaapelit ovat hyödyllinen lahja varsinkin liikkuville kuluttajille kannettavan tietokoneen laukkuun.

C-kasetit ja videot digimuotoon

Mikäli tiedät tuttavallasi olevan vielä kaapeissa C-kasetteja tai videokasetteja, videosieppari on hyvä lahjavinkki. Laitteella voi siirtää C-kasetit sekä VHS-kasetit kätevästi tietokoneelle editoitavaksi ja DVD:lle siirrettäväksi. Laitteen hinta pyörii noin 40 euron tietämissä.

Ilahduta ilman tavaraa

Lahjan antajan kannalta helppo ja hyvä vaihtoehto on hankkia lahjakortti kauppaan. Monet kivijalkakaupat ja verkkokaupat myyvät erilaisia lahjakortteja kuluttajille. Mikäli lahjansaaja pitää videopelaamisesta, voi häntä ilahduttaa lahjakortilla konsolivalmistajan digikauppaan.

Vanha kiertoon

Yhtenä lahjaideana voi myös hyödyntää omaan asuntoon kertyneitä tavaroita. Mikäli nurkissa pyörii esimerkiksi video- ja äänikaapeleita, USB-kaapeleita tai vaikkapa USB-laturiadaptereita yli omien tarpeiden, tavaroiden antaminen lahjaksi on oikein hyvä keino päästä niistä eroon. Ei tarvitse viedä tavaraa kierrätyskeskukseen tai kirpputorille ja samalla tietää antavansa tavaran ystävälle hyvään kotiin.