torstai 6. marraskuuta 2014

Huawei B953-päätelaitteen wlan-asetus: MAC-filtteröinti

Mobiilit Internet-yhteydet ovat nopeutuneet viimeaikoina huomattavasti 4G-verkkojen yleistymisen myötä. Tässäkin blogissa on seurattu useampaan kertaan Saunalahden 4G-yhteyden toimintaa kaupunkiympäristössä.

Operaattorit toimittavat yhteyden mukana asiakkaan valitseman päätelaitteen. Usein päätelaite on ilman erillistä valintaa mobiililaitteita valmistavan Huawein B953 -reititin. 

Huawein mobiilireitittimen konfigurointi käyttökuntoon ei vaadi erityisen suuria toimenpiteitä käyttäjältä, mikäli operaattorin oletusasetukset täyttävät käyttäjän tarpeet.

Oman päätelaitteeni kanssa asia ei ollut näin yksinkertainen. Reitittimen WLAN-ominaisuus ei suostunut toimimaan aluksi lainkaan. Olin pitkään siinä uskossa, että laitteen WLAN on yksinkertaisesti viallinen ja harkinnassa oli laitteen lähettäminen operaattorille vaihdettavaksi. 

Ongelmaan löytyi ratkaisu, kun tutki asetukset läpikotaisin suurennuslasin kanssa.

Reitittimen asetusvalikkoon pääsee kirjoittamalla selaimen osoiteriville 192.168.1.1. Tämän jälkeen kysytään käyttäjänimeä ja salasanaa, jotka käyttäjä on ensimmäisellä käyttökerralla antanut. Oletuksena laitteen käyttäjänimi on admin ja salasana 1234. 

Ongelman aiheutti päätelaitteen oletusasetukset. Laitteen asetuksissa oli käytössä toiminto, joka asetti kaikki MAC-osoitteet automaattisesti mustalle listalle. MAC-osoite on verkkokortin fyysinen osoite, jolla yksilöidään kaikki maailman verkkokortit. Lisätietoa osoitteesta löytyy täältä

Muuttamalla reitittimen asetuksista MAC-osoitteiden suodatuslistaa yhteys muodostuu ongelmitta käyttämällä laitteeseen asetettua verkkonimeä, (SSID) ja salausavainta.