tiistai 9. joulukuuta 2014

Vanha tietokone uuteen käyttöön kevyellä Linuxilla: Lightweight Linux -blogi

Vaikka tietokoneiden kehitys on jatkunut ja jatkuu edelleen nopeana, laitteiden tehot ovat sitä luokkaa, että vanhemmillakin tietokoneilla huolehtii edelleen hyvin perusasioista, eikä peruskäyttäjälle ole tullut tarvetta päivittää Windows XP-aikaista tietkonettaan uudempaan..Myös eri oheislaitteiden ja uusien ohjelmistojen tehovaatimusten jatkuva kasvu on hiipunut. 

Kehityksestä kertoo paljon se, että yli kymmenen vuotta vanha Windows XP oli elokuussa vielä lokakuussa käytössä 17 prosentissa maailman tietokoneita. Asiasta kertoo ainakin MBnet.

Kuluttajille vanhahkojen Windows XP-tietokoneiden päivitys uudempaan Windows-versioon on kohtuullisen kallis toimenpide. Tämä ei kuitenkaan tee tietokoneesta täysin käyttökelvotonta, sillä Windowsin tilalle voi asentaa kevyehkön Linux-jakelun. 

Erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla todella runsaasti. Tietoa eri vaihtoehdoista löytyy esimerkiksi Lightweight Linux -blogista. Blogissa esitellään monipuolisesti erilaisia Linux-jakeluita, jotka toimivat vanhemmissa ja hitaammissa tietokoneissa. Blogissa on esittelyssä myös erilaisia työkaluja Linux-ympäristöön. 

Kaiken kaikkiaan blogi tarjoaa kokeilunhaluiselle tietokoneen käyttäjälle tietoa ja vinkkejä Linuxin maailmaan. Esittelyssä on laajalla skaalalla erilaisia jakeluita, jotka toimivat myös huomattavasti Windows XP-aikakautta vanhemmissa tietokoneissa. 

Harmillisesti blogissa julkaistaan nykyään uusia artikkeleita äärimmäisen satunnaisesti ja sivuston toiminta on hiipunut alkuaijoista huomattavasti. Arkistoista löytyy kuitenkin runsain määrin esittelyitä ja tietoa erilaisista Linux-jakeluista ja se onkin oiva tietolähde ihmisille, joilla on nurkissaan käyttämättömänä lojuva tietokone. 

Vaikka Linux-jakelut eivät tarjoakaan jokaiselle mahdollisuutta kokeilla, mihin vanha PC pystyy, tarjoaa se edistyneemmille tietokoneen käyttäjille erinomaisen vaihtoehdon selvittää, mitä kaikkea vanhalla tietokoneella voisi tehdä. Käyttäjä tarvitsee vain tyhjän CD- tai DVD-levyn jakelupaketin asennusta varten, myös USB-tikku kelpaa asennusvälineeksi. Tärkeintä on, että eri Linux-jakeluiden testaajalla on halua ja intoa kokeilla uusia asioita. Oikealla Linux-jakelulla vanha tietokone ei tunnukaan enää niin vanhalta kuin aiemmin on saattanut kuvitella.

Blogi löytyy osoitteesta http://lightlinux.blogspot.fi/