maanantai 1. joulukuuta 2014

Langatonta äänensiirtoa kohtuuhintaan:Avantree Avera Bluetooth-dongle

Bluetooth-teknologia on yleistynyt hurjaa vauhtia. "Sinihammasta" käytetään nykyään erityisesti kännyköiden ja langattomien handsfree-laitteiden välillä.

Bluetooth-yhteydellä voi siirtää myös monenlaista muuta tietoa, kuten jakaa vaikkapa Internet-yhteyden kännykästä tietokoneelle. Teknologia kykenee myös äänensiirtoon.

Tässä artikkelissa esitellään Averan valmistamaa pienikokoista Bluetooth-audiovastaanotinta.

Avera Bluetooth-vastaanotin on noin puolen senttimetrin paksuinen ja hieman kahden euron kolikkoa suurempi audiovastaanotin. Laite on ulkonäöltään hyvin pelkistetty, eikä siinä ole kuin yksi painike, jolla kytketään laitteeseen virta ja muodostetaan yhteys paritettavan laitteen kanssa. Virtapainikkeen lisäksi löytyy kaksi liitintä, 3,5 millimetrin stereoplugi laitteen kytkemiseksi äänilaitteeseen ja useista älypuhelimista sekä tableteista tuttu microusb-liitäntä palikan lataamista varten.

Laitteen käyttäminen on erittäin yksinkertaista. Laitteeseen kytketään virta, jolloin laitteeseen ilmestyy pieni led-valo. Sen jälkeen laite paritetaan halutun bluetooth-laitteen kanssa painamalla samaan tapaan kuin muut bluetooth-laitteet. Ensimmäisen käyttökerran jälkeen lähetinlaite muistaa laitteen ja siihen voidaan yhdistää etsimällä Bluetooth-laitteista "Avantree Avera."

Laiteen akkukestoksi luvataan 16 tuntia taukoamatonta musiikintoistoa. Valmistaja lupaa, että laitteessa pysyy virta noin viikon, mikäli se unohtuu päälle, mutta siihen ei syötetä ääntä Laite tukee Bluetooth-profiileita A2DP ja AVRCP.

Miten laite toimii käytännössä? Pääosin mainiosti. Äänenlaadussa ei ole valittamista, kunhan äänilähteen ja Avantreen välillä ei ole suuria näköesteitä. Omissa testeissäni ääni alkoi pätkimään, jos ääntä lähettävän laitteen siirsi viereiseen huoneeseen seinän taakse. Katkoksista huolimatta ääni oli kirkasta ja laadukasta. Kunhan näköesteen sai pois äänilähteen ja Avantreen väliltä, katkokset katosivat samantien.

Avantreen BT-palikan yhtenä etuna on erittäin kirkas ja kohinaton äänenlaatu. Testien aikana tuli huomattua, että Philipsin FW 320C-minihifisarjan vahvistin kohisee itsessään enemmän kuin Avantreen adapteri. Avantreen ollessa kytkettynä mikseriin minkäänlaista kohinaa ei ollut havaittavissa äänenvoimakkuudesta riippumatta. Philipsin sarjan tapauksessa kohinan kuuli kuulokkeista ihan pienemmillä äänenvoimakkuuksilla, sama kohina kuuluu myös sarjan kaiuttimista, jos ääntä on vain muutaman pykälän verran.

Avantree Avera on mainio laite, mikäli ajatuksena on tehdä äänentoistolaitteesta langaton. Käyttäminen on yksinkertaista ja äänenlaatu on erittäin kirkas, kunhan äänilähde ei joudu liian kauaksi laitteesta. Avantreen palikalla onnistuu helposti esimerkiksi Internet-radion stiimaaminen puhelimesta stereojärjestelmälle, mikäli laitteessa on AUX-sisäänmeno.

Averalla on myös helppoa tehdä langallisista kuulokkeista puoliksi langattomat. Averalla pystyi kuuntelemaan huoletta AKG K 171-kuulokkeilla ilman ongelmia.

Äänilähteinä testeissä on käytetty Samsungin Galaxy Pocket -puhelinta, Allen & Heath ZED14-mikseriä, sekä kannettavan tietokoneen integroitua äänikorttia.

Kokonaisuuten Avantree Avera on hyvä lisä vanhempien stereopakettien omistajille, jotka haluavat langatonta äänentoistoa laadukkaasti, mutta kohtuullisella hinnalla. Tuotteen toimitti testiin Coolstuff.fi -verkkokauppa. Adapteri maksaa kaupassa 29,90. Coolstuff.fi -kaupan tuotesivu löytyy täältä.