Ensimmäinen artikkeli yhteydestä kirjoitettiin helmikuussa, yhteyden seuranta-artikkelit aloitettiin tokokuussa ja niitä julkaistiin kuluvana vuonna heinäkuussa, syyskuussa sekä maraskuussa.
Vuosi alkaa olemaan lopuillaan, joten on aika tehdä pientä yhteenvetoa yhteydestä. Blogin teksteistä on varmasti käynyt selväksi, että olen yhteyteen pääosin tyytyväinen. Nopeutta riittää molempiin suuntiin, joskin nopeusheittelyä on melko runsaasti. Lisäksi noin kuukausi sitten Elisalla ollut verkkohäiriö rokotti hieman tyytyväisyyttä. Häiriöstä uutisoi muun muossa Afterdawn.
Katkot ei kuitenkaan ollut erityisen pitkä. Ikävä asia on kuitenkin se, että mitään ilmoitusta verkkoviasta ei asiakkaille tullut, joten asiakkaat saivat kysellä toisiltaan, toimiiko netti kunnolla lähialueella. Kun netti alkoi toimimaan, löytyi vikatiedote operaattorin sivuilta. Olisi kuitenkin toivottavaa, jos operaattori lähettäisi asiasta vaikka tekstiviesti-ilmoituksen kännykkään.
Viimeisen kuukauden ajan yhteys on toiminut melko tasaisesti 10/10 -nopeudella, joskin latausnopeus on ollut parhaimmillaan lähes 30 megabittiä sisäänpäin. On kuitenkin ollut positiivista havaita kasvua myös lähetysnopeudessa. Kuuluvuuskartan mukaan käyttöpaikalla on edelleen kahden palkin LTE-verkko.
Pahimpina ruuhka-aikoina yhteys hidastelee melko paljon, mutta käytännössä nettisurffailu ja esimerkiksi videoiden katsominen sujuvat poikkeuksetta ilman suurempia ongelmia. Myöskään suurten tiedostomäärien lataaminen ei tuota vaikeuksia. Lataukset tulevat koneelle kohtuullisen tasaisesti noin 14-25 megabitin sekuntivauhdilla latauspaikasta riippuen.
Vasemmalla on kaksi peräkkäistä artikkelin kirjoitushetkellä ajettua nopeustestiä.
Antenneiden tai päätelaitteen sijoituspaikka ei ole muuttunut sitten edellisen artikkelin. Yhteys on nykyisin käytännössä aina lähetysnopeudeltaan ADSL-yhteyttä parempi. Huawein päätelaitteen signaalitasot heiluvat 3-4 palkin välillä.
Ainoa suurempi miinus yhteydessä on taannoin vastaan tullut ongelma verkkopelaamisen kanssa. Xbox 360-konsolia käytettäessä verkkopelit eivät toimi, mikäli kahdella pelaajalla on Saunalahden 4G-yhteys ja Huawein päätelaite on pakotettu 4G-tilaan. Ongelma johtuu Saunalahden tekemästä pakotetusta NATista, jota 3G-yhteyksissä ei ole. Yhteys kuitenkin hidastuu 3G-tilassa sen verran paljon, että verkkopelaaminen ei käytännössä onnistu, koska yhteys pätkii. Osittainen syy pätkimiseen ovat varmasti käyttämäni paneeliantennit, joiden vahvistus 3G-taajuusalueella ei ole yhtä tehokas kuin 4G-taajuuksilla.. Ongelmaa kaiketi selvitellään operaattorin taholta, mutta sen lopullisesta ratkeamisesta ei ole tietoa.
Huawein B953 osoittautui monipuoliseksi laitteeksi. Taannoin asetuksia tutkiessa onnistuin säätämään kovalevyn Huawein USB-liitäntään verkkolevyksi. Nopeus on tosin "vain" 100 megabittiä sekunnissa, mutta levy tuntuu toimivan erinomaisen hyvin. Varsinaista NAS-laitetta Huaweista ei saa, johtuen vain yhdestä USB-liitännästä, mutta tiedostojaot eri laitteiden ja käyttöjärjestelmien välillä toimivat hyvin päätelaitteen toimiessa levypalvelimena. Verkkolevyn konfigurointi oli melko yksinkertaista, kunhan ymmärsi tarkistaa kaikki asetukset. Elisan keskustelufoorumilta löytyi apua.
Kokonaisuutena yhteys toimii oikein mallikkaasti. Nopeuksiltaan yhteys peittoaa kevyesti minkä tahansa ADSL-yhteyden.