keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

4G-yhteyden seurantaa, osa 7

Nykyiusen Elisan, entisen Saunalahden, toimittama 4G-yhteys on ollut aktiivisessa käytössä helmikuusta 2014. Tuorein seurantapostaus julkaistiin kesäkuun alussa. Kuten postauksesta huomaa, yhteysnopeudet ovat melko alhaisia. Syyksi paljastui useiden soittelukertojen jälkeen Huawei B593-modeemissa ollut vika. Laite kävi kahteen otteeseen Elisan kautta huollettavana ennen kuin ongelma ratkesi. Ydinongelmana oli se, että nettiyhteys oli iPadilla käytettäessä todella nopea, mutta muilla laitteilla nopeudet olivat pieniä. Näin riippumatta siitä, olivatko laitteet kytkettynä kaapelin vai langattoman verkkoyhteyden kautta.Muut nopeustestit toteutettiin tietokoneilla, joissa oli käytössä N-tyypin wlan-kortit. Nopeudet olivat parhaimmillaan 100 megabittiä sekä latausnopeuden, että lähetysnopeuden osalta.

Huoltoprosessin aikana käyttämäni suunta-antennit tuli asennettua signaalin tulosuunnan kannalta optimaalisesti, kun selvisi, missä Elisan tukiasemat kaupungissa sijaitsevat. Kokeilin myös kaverilta lainatulla päätelaitteella. Käytimme laitteet ristiin kummankin käyttöpaikassa ja molempien liittymillä. Erikoista oli, että kaverini B593 toimi täällä lähes samoilla nopeuksilla kuin mitä yllä olevan linkin kautta löytyvissä aiemmissa seurantapostauksissa.Elisalta kerrottiin, että yhteyksillä on myös minimirajat, joiden puitteissa niiden tulee toimia. 4G-yhteyden lähetysnopeuden minimiraja on viisi megabittiä sekunnissa, kellonajasta riippumatta..

Ennen huoltoa B593:n signaalipalkit näyttivät parhaimmillaan kolmea, nyt huollon jälkeen palkit ovat pysytelleet tasaisesti viidessä palkissa sekä 4G- että 3G-verkoissa ja nopeudet ovat kummankin verkon osalta vähintäänkin kohtalaiset.

Alla pari kirjoitushetkellä tehtyä nopeustestiä. Nopeuseron huomaa erityisesti tilanteissa, joissa ladataan suuria tiedostomääriä tai katsellaan videoita YouTuben kaltaisesta palvelusta.

Käyttökokemukseni yhteydestä ovat nyt paljon positiivisempia kuin aikaisemmin, vaikka silloinkaan ei ollut valittamista, ottaen huomioon, että vaihtoehtoisena yhteytenä olisi tarjolla vain ADSL-tekniikalla toteutettu yhteys, joka olisi hinnaltaan muutaman euron korkeampi ja nopeudet jäisivät alle yhteen megabittiin sekunnissa, sillä kiinteistön puhelinkaapelointi on todella vanhaa.

Tällä hetkellä yhteys toimii jopa paremmin kuin paikallisen puhelinyhtiön tarjoama valokuitu, jossa lähetysnopeus on rajattu kymmeneen megabittiin. Luonnollisesti valokuidun kiistaton etu on taattu nopeus käyttöajankohdasta riippumatta.