keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Kohtuuhintaiset aktiivikaiuttimet: ESI nEar 05

PC-tietokoneiden mukana tulevat peruskaiuttimet ovat yleensä melko vaatimattomat. Myös kannettavien tietokoneiden integroidut pienet kaiuttimet ovat auttamatta huono valinta, mikäli tarkoitus on aikaansaada vähänkään laadukkaampaa äänentoistoa. Pienen parannuksen äänentoistoon tuovat jo muutaman kymmenen euron PC-kaiuttimet. Usein muovista valmistettuja pc-kaiuttimia paremman äänentoiston tarjoaa edulliset aktiivimonitorit, joita on markkinoilla useisiin hintaluokkiin lähtien noin viidestäkymmenestä eurosta aina useisiin tuhansiin euroihin.

Seuraavaksi blogissa esitellään hyvä vaihtoehto PC-äänentoistoa parantamaan. Kyseessä on ESI:n valmistamat nEar05 aktiivimonitorit. Studiomonitorit ovat jonkin verran normaaleita pc-kaiuttimia kookkaammat, joten ihan joka pöydälle niitä ei ole hyvä sijoittaa. Studiomonitorit ovat 25 senttimetriä korkeat, 16,6 senttimetriä leveät ja 20 senttimetriä syvät. Monitorit painavat 5 kiloa per monitori.

Liitäntöinä ovat sekä 6,3 millimetrin balansoitu plugisisäänmeno, että XLR-sisäänmeno. Studiomonitorien virtakytkin on sijoitettu monitorin takapaneelin alaosaan. Takapaneelissa sijaitsee myös monitorien äänenvoimakkuussäätimet, jotka ovat sijoitettu liitäntöjen välittömään läheisyyteen.

Äänenlaadullisesti ESI nEar 05 päihittää takuuvarmasti lähes jokaisen lähimarketista tai atk-liikkeestä löytyvän 2.0 ja 2.1 sarjan. Toistoalue on laaja ja dynaaminen. Diskanteissa ja yläkeskiäänissä on havaittavissa jonkin verran korostumaa. nEar 05:n bassopuoli on kohdillaan. Basso on terävä, eikä kumise. Bassopuolella on tosin havaittavissa jonkin verran epätarkkuutta ja honotusta. Tämä on kuitenkin melko pieni ongelma.

ESI nEar 05 on vähintäänkin harkitsemisen arvoinen studiomonitoripari, mikäli olet uusimassa tietokoneesi äänentoistoa. Studiomonitorit sopivat loistavasti myös esimerkiksi television kaveriksi. Myynnissä on myös noin 800 euron hintainen 5.1 -paketti, eli ESI nEar 05 on loistava valinta myös kotiteatteripakettia harkitsevalle.

Studiomonitorien valmistus on valmistajan kotisivujen mukaan lopetettu, mutta tietyillä jälleenmyyjillä on myynnissä erikoiserä kyseisiä monitoreita samaan noin 200 euron hintaan.

Valmistajan tuotesivut sisältävät tuoteinfoa ja kuvia studiomontoreista.