keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Vinkkejä sähkö- ja elektroniikkatarvikkeiden kierrätykseen

Ihmisille jää usein nurkkiin pölyttymään erilaisia elektroniikkalaitteita. Esimerkiksi vanhat matkapuhelimet ja viallisten laitteiden kaukosäätimet jäävät nurkkiin pölyttymään.


Tähän artikkeliin on koottuna linkkejä ja vinkkejä siitä, kuinka ylimääräisestä elektroniikasta pääsee helposti ja yksinkertaisesti eroon.

Mikäli laitteet ovat toimivia, erinomainen vaihtoehto kierrätykselle on esimerkiksi kirpputorilla myyminen. Mikäli kirpputorimyynti ei innosta, on vaihtoehtona Internetin useat huutokaupat, kuten Huuto.net tai Myyjaosta.com.

ATK-laitteiden kauppaaminen ja lahjoitus onnistuu hyvin esimerkiksi MuroBBS-foorumilla. Foorumilla on myös oma osastonsa tavaroiden lahjoitukselle. Myös Afterdawn.com -sivustolla on oma osastonsa tavaroiden myyntiä varten. Hyvänä vaihtoehtona laitteiden kierrätykselle ovat myös tarjoaminen lähipiirille. Myös kierrätyskeskukset ja kirpputorit ottavat vastaan toimivaa elektroniikkaa eteenpäin myytäväksi.

Vanhat matkapuhelinlaturit voi valjastaa muiden laitteiden virtalähteiksi
On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi vanhat matkapuhelimien laturit ja muut muuntajat toimivat myös muiden laitteiden virtalähteinä. Osaava voi siis rakentaa esimerkiksi kesämökille tuuletuksen, joka saa virtansa matkapuhelimen laturista. Latureita voi myös yrittää kaupata tai lahjoittaa edelleen jo aiemmin mainituilla foorumeilla.

Ennen vanhan laitteen toimitusta SER-keräykseen kannattaa käydä läpi artikkelissa mainitut asiat. Näin säästetään ympäristöä, sillä toimivasta elektroniikasta kierrättyy käytännössä kaikki materiaali, mikäli laite päätyy sellaisenaan uuteen käyttöpaikkaan. Tietokone-lehdessä julkaistiin aihetta kattavasti käsittelevä artikkeli, jonka voi käydä lukemassa täältä.