keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Nopea nettiyhteys sähköverkosta: ZyXEL PLA4205

Erilaisia sähköverkkoadaptereita on markkinoilla jonkin verran. Blogissa aiemmin esitelty TP-Linkin adapteripari on erinomainen vaihtoehto kevyeen käyttöön. Mikäli kaivataan lisää nopeutta tai halutaan useampia verkkorasioita, on markkinoilla muitakin vaihtoehtoja.

Erilaisia verkkolaitteita valmistava ZyXEL tarjoaa oman tuotteensa sähköverkkoadaptereiden joukkoon. ZyXELin PLA4205 -adapteripaketti pitää sisällään kaksi kappaletta sähköverkkoadaptereita ja lyhyet, metrin mittaiset RJ45-kaapelit.

Adaptereiden käyttö on yhtä yksinkertaista kuin TP-Linkin tapauksessa. Toinen adapteri kytketään lähtöpäähän ja toinen vastaanottavaan päähän ja yhteys muodostuu ongelmitta ilman suurempia säätämisiä.

ZyXELin adapterit eivät ole ihan yhtä toimintavarmat kuin TP-Linkin, mutta toimivat pienellä virittelyllä ongelmitta.
Adaptereita tulee olla parillinen määrä, mikäli käytetään useampaa kuin kahta kappaletta samaan aikaan. Lisäksi adapterit vaativat, että ne ovat saman sulakkeen takana olevissa rasioissa, muuten yhteyttä ei saa muodostettua.

Kaiken kaikkiaan ZyXEL tarjoaa adaptereilla varsin tehokkaan ja kohtuullisen toimivan tavan jakaa verkkoyhteys ympäri taloa. Kuitenkin muutamat tekniset rajoitteet hankaloittavat käyttöä, mutta gigabitin kytkimen kanssa adapterit hoitavat tehtävänsä mallikkaasti ja siirtävät tietoa sisäverkossa todella verkkaisesti. Kannattaa kuitenkin varmistua adaptereiden toiminnasta ennen ostopäätöstä joko hyödyntämällä etämyynnin palautusoikeutta tai neuvottelemalla paikallisen yrityksen kanssa mahdollisuudesta kokeilla laitteita ennen ostopäätöstä.

Adapterit kustantavat noin 60 euroa parilta. Lisäksi saatavilla on neljän verkkoportin kytkimellä varustettu lisäadapteri, jonka hinta on hyvin samaa luokkaa. Lisätietoa löytyy valmistajan tuotesivuilta.