Blogin 4G-yhteyden seuranta aloitettiin helmikuussa. Tuolloin paikallisen puhelinyhtiön ADSL vaihtui Saunalahden toimittamaan 4G-yhteyteen. Ensimmäinen seuranta-artikkeli julkaistiin toukokuussa ja artikkelin seuraaja julkaistiin heinäkuussa.
Nyt noin kaksi kuukautta edellisestä artikkelista on hyvä tehdä jälleen katsaus siihen, kuinka yhteys toimii. Tässä välissä Huawei-reitittimen mukana toimitetut piiska-antennit ovat vaihtuneet paneeliantenniin. Paneeliantennin myötä Huawein reitittimen signaalipalkit saavat tällä hetkellä 3-4 palkkia 4G-verkkoa. Saunalahden kartta näyttää osoitteeseen kolmea palkkia DC-verkkoa ja yhtä palkkia LTE-verkkoa. Noin kilometrin säteellä LTE-verkon palkit ovat kartan mukaan täydet kolme palkkia. Huomionarvoinen seikka on se, että käytössä on tällä hetkellä vain yksi paneeliantenni.
Yhteys toimii varsin verkkaisesti ja kaistaa on myös ulospäin kohtuullisesti. Nopeudet ovat testaushetkellä mielestäni kohtuullisen hyvällä tasolla. Käytännössä nopeusvaihtelua on edelleen varsin paljon, mutta esimerkiksi median striimaaminen ei tuota enää läheskään yhtä pahoja katkoksia kuin vaikkapa pari kuukautta takaperin.
Kehitystä on siis tapahtunut. Sisäänpäin tulevan liikenteen nopeus putoaa nykyisin melko harvoin alle 10 megabittiin sekunnissa. Lähtevässä nopeudessa on enemmän vaihtelua, mutta kovin usein sekään ei pääse alittamaan yhden megabitin nopeutta.
Viimeisen muutaman viikon aikana yhteys tosin on jostakin syystä pätkinyt melko tiheään. Käytännössä yhteys on käynyt täysin poissa hetkellisesti, mutta palannut joko itsestään tai viimeistään reitittimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen toimivaksi. Saunalahti ilmoitti jokin aika sitten häiriötiedotesivuillaan, että ongelmia on pitkin Suomea. Tiedä sitten, johtuvatko lyhyehköt katkokset edelleen samoista ongelmista.
Kokonaisuutena olen yhteyteen varsin tyytyväinen hinta huomioon ottaen. Yhteys peittoaa nopeudellaan kiinteistöön aiemmin toimitetun ADSL-yhteyden kevyesti. 4G-yhteys on vakavasti otettava kilpailija ADSL-liittymille erityisesti tilanteissa, joissa kiinteistön puhelinkaapelointi hidastaa yhteyttä. Yhteyttä kannattaa kokeilla myös, mikäli ADSL-liittymä tuntuu jostain muusta syystä hitaalta. Laadukasta kaapelimodeemiyhteyttä käyttävien tai valokoitua harkitsevien kuluttajien ei kannata mobiiliyhteyteen koskea. Ajantasaisen tiedon asuinalueen verkkopeitosta löydät operaattoreiden kuuluvuusaluekartoista.