tiistai 14. toukokuuta 2013

Audacity-ohje: näin ääni kuulostamaan puhelimelta

Äänen tallentaminen tietokoneella on ollut jo jokusia vuosia lähes arkipäivää. Äänituotannon siirtyminen digitaaliseksi on mahdollistanut laadukkaiden äänituotosten aikaansaamisen kotikonstein ilman tuhansien eurojen laitteisto- ja ohjelmistopanostuksia. Nykyaikainen kotitietokone ja Audacity riittävät erinomaisesti kevyempään äänituotantoon.

Audacityssa on jo valmiina nippu käyttökelpoisia ja varsin laadukkaita efektejä. Tässä artikkelissa käydään lävitse, kuinka Audacitylla saa aikaan puhelimelta kuulostava ääni ilman puhelinta.

Tapoja on parikin erilaista. Yksi tapa on muokata ääntä ekvalisaattorilla. Idea on, että korkeita ja matalia taajuuksia leikataan, jotta äänestä saadaan poistettua tässä tilanteessa ylimääräiset taajuudet.

Ohessa kuvaruutukaappaus sopivasta ekvalisoinnista.

Puhelinta simuloidessa on hyvä etsiä käyttöönsä jo lähtökohtaisesti mahdollisimman huonolaatuinen mikrofoni. Kannettavien tietokoneiden ja edullisten kuulokemikrofonien mikrofoniratkaisut ovat käyttötarkoitukseen erinomaisesti soveltuvia.

Myös kännyköiden äänitysohjelmistot ovat hyviä apuvälineitä halutun lopputuloksen saavuttamiseksi

Mikäli äänitys tapahtuu mikseripöydän lävitse, mikseripöydän omasta ekvalisaattorista kannattaa leikata alataajuuksia pois ja korostaa keskialuetta ja korkeita taajuuksia.

Puhelinmallinnukseen on yhtä monta erilaista toteutustapaa kuin on tekijöitäkin. Nyrkkisääntönä ovat kuitenkin seuraavat tärkeät seikat.

  • Mikrofoniksi kannattaa valita mahdollisimman edullinen kuulokemikrofoni
  • Ekvalisaattorilla leikataan matalia sekä korkeita taajuuksa ja korostetaan keskialuetta 
  • Korva määrää laadun, oikeaa toteutustapaa tai parasta lopputulosta ei ole olemassa
Audacityyn voit tutustua täällä. Käyttötarkoitukseen sopivia mikrofoneja löytyy mistä tahansa atk-tarvikkeita myyvästä kaupasta. Myös kuulokemikrofonit kelpaavat oikein mainiosti. Edullisin vaihtoehto on yleensä paras.