Edellisessä artikkelissa annettiin vinkkejä omien äänitehosteiden tuottamiseen.
Tästä artikkelista löytyy muutamia erilaisia mikrofonivaihtoehtoja äänitehosteiden taltiointia harkitsevalle käyttäjälle.
Ensimmäinen vaihtoehto on tallentimen omat mikrofonit. Esimerkiksi Zoom H1 -äänittimen mikrofonit ovat varsin laadukkaat ja hyvätasoiset.
Mikrofonivalintaan vaikuttaa huomattavasti erilaiset seikat. Ennen lopullista valintaa onkin syytä pohtia haluttua lopputulosta ja yrittää kartoittaa, millä haluttu lopputulos saavutetaan. Jos tarkoituksena on taltioida mahdollisimman luonnollista ääntä ilman erityisiä vivahteita, hyvä valinta mikrofoniksi on laaajakalvoinen kondensaattorimikrofoni, esimerkiksi AKG Perception 220.
Mikäli tavoite on saada tehosteisiin esimerkiksi vanhalta radiolta kuulostavaa vivahdetta, mikrofonivalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota mikrofonin keskiäänien toistoon. Edulliset instrumenttimikrofonit ovat tällöin maino valinta, esimerkiksi Thomannin t.bone mb75 tai Shure PG57 ovat hyviä valintoja.
Kuten äänityksiä usein tuottavat tietävät, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Halutun lopputuloksen saavuttamiseksi esimerkiksi mikseripöydän ekvalisaattoria ei ole syytä unohtaa. Äänitteisiin saa mielenkiintoisia efektejä aikaan esimerkiksi korostamalla keskiääniä ja leikkaamalla matalia taajuuksia.
Yhtä oikeaa tapaa tuottaa asioita ei ole, joten mielikuvitus ja kokeilemisen halu ovat taltioinnissa avainsanoja. Mikään ei ole kiellettyä ja perinteiden rikkominen on äänitehosteiden taltioinnissa enemmän kuin suotavaa. Ei ole myöskään olemassa "liian huonoa" tai "liian vanhaa" mikrofonia äänitehosteiden taltioimiseen.