torstai 24. tammikuuta 2013

Laadukas ilmainen äänieditori: Audacity

Blogissa on aiemmin esitelty monenlaisia eri laitteita, joilla voi tallentaa ääntä. On muutama erilainen kuulokemikrofoni, tietokoneen tai mikseripöydän kanssa käytettävissä oleva Samson Q2U-mikrofonipaketti ja Samson Go Mic, erittäin kätevä ja pieni mikrofoni monenlaisiin tietokonepohjaisiin äänitystarpeisiin.

Kaikki edellä mainitut vaativat jonkinlaista äänitysohjelmistoa kaverikseen. Ilmainen, avoimen lähdekoodin, vaihtoehto äänitystyökaluksi on Audacity. Audacity on erittäin laadukas ja nykyisin varsin verkkaisesti kehittyvä äänitysohjelmisto. Ohjelmiston ehdottomia vahvuuksia ovat helppokäyttöisyys ja monipuolisuus.

Audacityn käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen sisältäen vain tarpeellisimmat elementit äänityksen aikaansaamiseksi. Esimerkiksi kaikki efektit ovat näin ollen piilotettuna erillisen valikon taakse, jolloin ne eivät pääse hämäämään käyttäjää. Audacityn ehdoton vahvuus on aloittelijaystävällisyys ja käytön oppimisen helppous. Käyttäjän ei tarvitse tietää juuri mitään itse teknologiasta tai olla edistynyt tietokoneiden käyttäjä saadakseen Audacityn avulla hyvälaatuista ääntä talteen.

Audacityn käyttöliittymä on helposti lähestyttäväAudacityn vahvuuksiin kuuluu myös laaja valmiiden efektien valikoima, jota parannellaan uusien versioiden myötä kiitettävää tahtia. Efektivalikoima on sellaisenaankin kiitettävän laaja, mutta sitä on myös mahdollisuus laajentaa ilmaisilla lisäefekteillä, joita löytyy verkosta varsin runsaslukuinen määrä.

Ohjelmistolle on lisäksi olemassa runsaasti erilaisia opasvideoita. Flossmanuals-projekti on luonut Audacitylle erittäin kattavan ja selkeän suomenkielisen käyttöoppaan. Käyttöoppaaseen pääsee tutustumaan täällä
Kokonaisuutena Audacity on mitä erinomaisin ohjelmisto kaikille äänen kanssa enemmän työskenteleville. Ohjelmistolla onnistuu niin äänitys, editointi kuin myöskin tiedostoformaattien muunnokset muodosta toiseen. Audacity on erinomainen työkalu pienen kotistudion omistajalle ja miksi ei myöskin alan ammattilaisille jo olemassa olevan äänitysohjelmsiton rinnalle kevyempää käyttöä ajatellen. Ohjelma ei vaadi tietokoneelta kovinkaan runsaasti resrusseja, joten se pyörii ongelmitta myös hieman vanhemmilla tietokoneilla. Audacity on ladattavissa ohjelmiston virallisilla kotisivuilla