torstai 7. marraskuuta 2013

Suppea äänitehostevalikoima epäkaupallisiin projekteihin: Yle Tehosto

 Erilaisia äänitehosteita tarjoavia verkkosivustoja on todella useita. Googlella löytyy runsas määrä erilaisia palveluita. Palveluiden lisenssit kuitenkin vaihtelevat suuresti, eikä aina voi tarkkaan tietää, missä ja miten äänitehosteita saa käyttää. Wikipediassa on suppea listaus erilaisista äänitehosteita tarjoavista verkkosivuista lisensointitietoineen.

Yleisradio on niin ikään pitänyt avoinna julkista tehostesivustoaan, jossa YLE on jakanut ilmaiseksi kaikille käyttäjille pienen osan tehostearkistostaan. Tehostearkistoa pääsee tutkimaan täällä.

Tehosteet ovat tekijänoikeuksilla suojattuja, mutta Yleisradio antaa tehostet kuluttajien ja yhteisöiden käytettäväksi, kunhan käyttö on epäkaupallista. Muulla tavoin YLE ei rajoita tehosteiden käyttöä. Tehosteita saa siis muokata, kopioida, levittää ja hyödyntää miten haluaa.

Yleisradion Tehosto on hieno palvelu, joka on jäänyt ikävästi kesken, eikä palvelussa luvattua tehostemäärää ole koskaan tuotu julki. Erityisen hienon Tehostosta tekee se, että projekti on suomalainen ja tehosteita on tuotettu nimenomaan kotimaassa, Internetistä löytyvistä tehosteista lähestulkoon kaikki ovat ulkomailla taltioituja.

Kokonaisuutena Tehosto on kunnianhimoinen projekti, joka saatiin lupaavasti alkuun, mutta valitettavasti Tehostoa ei koskaan viety alkua pidemmälle. Kuitenkin palvelun pieneksi jäänyt valikoima tarjoaa ihmisille viihdettä ja tunnelmaa ammattimaisesti ja laadukkaasti taltioituna. YLE Tehosto löytyy täältä.