keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Ääni jakoon useille korvapareille: Behringer Powerplay Pro-XL HA4700 -kuulokevahvistin

Toisinaan tulee vastaan tilanteita, jolloin yksi kuulokelähtö täytyy pystyä jakamaan moneksi. Jakaminen onnistuu esimerkiksi kodin elektroniikkaa myyvistä liikkeistä löytyvillä adapteripalikoilla. Mutta mitä tehdä, kun vaaditaan enemmän kuin kahdet kuulokkeet samaan laitteeseen? Apuun tulee kuulokevahvisitn.

Markkinoilla on olemassa lukuisia erilaisia kuulokevahvistimia. Yksi näistä on saksalaisen Behringerin valmistama Powerplay Pro-XL HA4700.

Laitteessa on hintaansa nähden riittävästi ominaisuuksia. Kuulokelähtöjä löytyy hulppeat kaksitoista kappaletta, eli jokaista vahvistinta kohden on kolme ulostuloa. Yksi ulostulo on vahvistimen etupaneelissa, loput kaksi löytyvät takapaneelista.

Etupaneelista löytyy myös Direct In-liitäntä sekä kaikille kanaville omat Aux In-liitännät erillisten laitteiden kytkemsitä varten. Laitteen pääulostulot ja pääsisäänmenot ovat sijoitettu takapaneeliin yhdessä virtaliitännän kanssa. Liittimet ovat toteutettu sekä XLR- että 6,3mm plugien avulla.

Behringerin kuulokevahvistin on laadultaan hintataso huomioon ottaen melko hyvä, jättäen kuitenkin hieman toivomisen varaa.

Behringerin kuulokevahvistin kohisee jonkin verran, mutta tämä ei ole kuuntelua häiritsevää. Laite on äärimmäisen altis sähköverkosta tuleville häiriöille. Tämä voi muodostua ongelmaksi esimerkiksi aktiivimonitoreiden kanssa aiheuttaen signaaliin ylimääräisiä  häiriöääniä, vaikka äänen vain kierrättäisi kuulokevahvistimen lävitse. Häiriöitä muodostuu myös, vaikka kuulokevahvistin ei olisi kiinni sähköverkossa.

Yllä kuvailemani ongelma saattaa olla yksilöllinen, joten sen perusteella ei laitetta kannata lähteä tuomitsemaan täysin. Loppuyhteenvetona voi todeta, että Behringer tarjoaa rahoille hyvin vastinetta pienistä laatuongelmista huolimatta. Kuulokevahvistin on lähes välttämätön apuväline tilanteissa, joisa yhdestä äänilähteestä tuleva signaali on jaettava usealle kuulokeparille. Lisätietoa ja kuvia tästä noin sadan euron hintaisesta kuulokevahvistimesta löydät valmistajan  tuotesivuilta