keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Edulliset pc-kaiuttimet: Creative Gigaworks T20

Tietokoneiden äänentoistojärjestelmät ovat vuosien varrella kehittyneet huimaa vauhtia niin kaiuttimien kuin äänikorttienkin osalta. Nykyisin myös emolevyyn integroidulla äänikortilla pärjää melko pitkälle.

Varsinkin kannettavien tietokoneiden kaiuttimet ovat usein heikkoa tasoa. Parempaa äänentoistoa etsivällä on lukematon määrä erilaisia vaihtoehtoja. 

Pitkään markkinoilla ollut PC-äänentoistoa valmistava Creative on valmistanut jonkin aikaa Gigaworks-kaiutinsarjaa, joka tarjoaa edullista äänentoistoa kuluttajille. Nyt testattavana on GigaWorks T20-kaiuttimet.

Creative Gigaworks T20
Kaiuttimet ovat ulkonäöltään tyylikkään näköiset. Takapaneelissa ei juuri ole liitäntöjä. Oikean puolen kaiuttimeen on kätketty virtakaapelin liitin, liitin vasemmanpuoleiselle kaiuttimelle ja linjatason sisäänmeno. Etupaneelista löytyy äänensävynsäätimet ja äänenvoimakkuuden säädin. Etupaneeliin on sijoitettu myös kuulokeulostulo ja niin ikään miniplugilla toteutettu aux in-sisäänmeno, johon voi kytkeä esimerkiksi mp3-soittimen. Valitettavasti kaiuttimissa ei ole rca-liitännöillä toteutettua sisäänmenoa, joten pelikonsolin tai dvd-soittimen kytkeminen vaatii tarkoitukseen sopivan adapterin.

Kaiuttimet ovat äänenlaadullisesti kohtalaiset. Ääni on metallinen ja diskanttivoittoinen, bassopuoli on melko lattea. Äänensävyn säätäminen ei juuri paranna tilanne. Bassopuolen korostuksen vaikutukset ovat melkoisen olemattomat ja diskanttipuolen korostus saa äänen vain kihisemään. Keskiäänien toisto on kunnossa, eikä diskanteissakaan ole hirveästi moittimista. Ääni on kirkas ja selkeä. Kaiuttimien äänenpaine ei helisytä ikkunoita, mutta äänenpainetta riittää pienen tilan täyttämiseksi varsin riittävästi.

Kokonaisuutena voisi sanoa, että Creativen kaiuttimet eivät häikäise, mutta eivät myöskään täysin petä. Laatu on ihan kohtalaista tasoa. Mikäli kuitenkin kaipaa parempaa ääntä, edulliset aktiiviset studiomonitorit ovat ehdoton valinta. Noin 60 euroa kustantava Creative Gigaworks T20-kaiutinpari tarjoaa hintaansa nähden riittävän parannuksen kannettavan tietokoneen omiin kaiuttimiin verrattuna pienessä koossa, joten paljon matkustelevalle kaiuttimet ovat hyvä valinta, olipa sitten aikeissa kytkeä ne mp3-soittimeen tai kannettavaan tietokoneeseen. Creativen tuotesivuihin voi tutustua täällä