lauantai 13. lokakuuta 2012

Erittäin kevyt ja monipuolinen soitto-ohjelmisto tietokoneelle: Foobar 2000

Musiikin kuuntelu tietokoneella on ollut jo pitkään arkipäivää. Omat mp3-kirjastot, Internet-radiot ja muut vaihtoehdot ovat olleet jo pitkään tietokoneenkäyttäjien arkea.

Erilaisia musiikin soittoon ja median hallintaan tarkoitettuja ohjelmistoja on saatavilla lukemattomia määriä. Joillekin riittää Windows Media Player, iPod-käyttäjät taas suosivat iTunesia. Mikäli käytössä on hieman vanhempi Windows-tietokone tai haluaa muuten vain kevyen soitto-ohjelmiston, erinomainen valinta on Foobar 2000.

Foobar 2000 -soitinohjelmiston pääikkuna
Foobar 2000 ei todellakaan koreile ulkoasulla, se on äärimmäisen karu ja nykyaikaisiin, ulkoasulla hienosteleviin, ohjelmistoihin tottuneelle ehkä hieman pelästyttäväkin näky. Ohjelma koostuu yhdestä ainoasta ikkunasta, jossa on tarpeelliset painikkeet ja äänenvoimakkuuden säätö. Soittolista on suoraan painikerivin alapuolella.
Karun ulkoasun alla kytee kuitenkin erinomainen soitinohjelma, joka pursuaa ominaisuuksia. Ohjelmasta löytyy nykypäivän soitinohjelmille perinteiset toiminnot, kuten ekvalisaattori, äänenvoimakkuuden tasaaja ja niin edespäin. Mielenkiintoisena ominaisuutena ohjelma osaa esimerkiksi aloittaa soittamisen automaattisesti uudelleen heti käynnistyksen jälkeen.

Ainakin perinteisillä pc-kaiuttimilla kuunneltuna Foobar 2000 soi oletusasetuksilla hieman kirkkaammin kuin WinAmp, joten jo hienoisen äänenlaadun paranemisen vuoksi ohjelmaa voi suositella useille käyttäjille.Ohjelma parantaa erityisesti perinteisiä PC-kaiuttimia käyttävän musiikinkuluttajan kuuntelukokemusta.

Preferences-valikosta löytyy esimerkiksi laaja ekvalisaattori
Kaikki ohjelman tärkeät toiminnot on kätketty File-valikosta löytyvään Preferences-valikkoon. Ulkoasun muokkaaminen värien osalta on melko yksinekrtaista ja valmiitakin asetuksia on tuoreimpaan versioon saatu mukaan. Ulkoasun voi siis muokata omaa silmää miellyttäväksi, mikäli valkoisella pohjalla oleva musta teksti ei omaa silmää miellytä.

Mikäli kaipaat yksinkertaista ja toimivaa soitinohjelmaa ilman turhia silmäkarkkeja, on Foobar 2000 ehdoton valinta soitinohjelmistoksi. Ohjelma on säädettävyydeltään huippuluokkaa ja osaava käyttäjä muokkaa ohjelmasta helposti mieleisen. Mikäli ei ole halua tai osaamista säätää, ohjelma kelpaa oletusasetuksillakin mainiosti musiikkikirjaston kuluttajaksi. Foobar 2000 tarjoaa vaihtoehdon, jossa ylimääräiset karkit ja turhat härpäkkeet ovat jätetty pois tehden oleellisimmista ominaisuuksista tiivis ja ennen kaikkea kevyt, pieni ja toimiva kokonaisuus.

Ohjelmasta on saatavilla myös ilman asennusta toimiva versio, jonka voi asentaa vaikkapa muistitikulle ja käyttää ohjelmaa esimerkiksi työntekoa piristävänä jukeboksina työpaikan koneella. Ohjelman voi ladata ilmaiseksi ohjelman omilta kotisivuilta