sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Vinkki: tietokonekaiuttimet DVD-soittimen, television tai pelikonsolin kaveriksi

Perinteiset tietokonekaiuttimet tuottavat kohtuullisen hyvätasoista ääntä moniin tilanteisiin ja ovat täten peruskäyttäjälle riittävä ratkaisu äänentoiston toteuttamiseksi.

Erilaisia tietokonekaiuttimia on markkinoilla vaikka kuinka paljon. Tässäkin blogissa on esitelty niin Creativen valmistamia stereokaiuttimia kuin myöskin Logitechin valmistamia hieman edullisempia pc-kaiuttimia.

Creativen kaiuttimista löytyvän aux in-liitännän ansiosta kaiuttimien käyttäminen television, pelikonsolin tai DVD-soittimen kanssa ei ole kovin vaikeaa. Tarvitaan vain kaapeli, jonka toisessa päässä on 3,5 millimetrin stereoliitin. Kyseinen liitin löytyy myös lähes kaikista markkinoilla olevista kuulokkeista. Toisessa päässä kaapelia tulee olla RCA-liittimet, jotka ovat tutumpia esimerkiksi erilaisten stereosarjojen AUX-liitännöistä.

MIkä avuksi, kun tietokonekaiuttimissa ei olekaan sisäänmenolle omaa liitäntää ja ainoa tapa saada kaiuttimiin ääntä on kaiuttimien oma integroitu äänikaapeli?

Yksi ratkaisu on käyttää apuna pientä mikseripöytää. Tällöin ääni viedään normaalisti RCA:lla tai 6,3 millimetrin plugeja apuna käyttäen mikserille ja kaiuttimet kytketään mikserin kuulokeliitäntään. Tähän käyttötarkoitukseen sopii käytännössä mikä tahansa mikseripöytä. Esimerkiksi blogissa aiemmin esitellyt Behringer Xenyx 302  tai Alesis Multimix 4USB ovat käyttötarkoitukseen mainiosti sopivia laitteita.

Edullisempi ja yksinkertaisempi vaihtoehto on pieni adaptereiden ja kaapeleiden yhdistely. Tarvittavat liitinsovittimet ja kaapelit ovat yksi kaapeli, jonka toisessa päässä on 3,5 millimetrin stereonaarasliitin. Toisessa päässä kaapelia taas on RCA-liitännät. Alta löydät esimerkkikuvan tarvittavasta kaapelista.

Esimerkki tarvittavasta kaapelista
Kuvanmukaisen kaapelin lisäksi tarvitaan kaksi kappaletta adaptereita, joiden kummassakin päässä on RCA-naaras liitännät.

Kytkentä tapahtuu niin, että 3,5 millimetrin stereoplugi kytketään tietokonekaiuttimien äänikaapeliin ja RCA-adapterit tämän 3,5 millimetrin stereoplugikaapelin toiseen päähän. Tällä tavoin esimerkiksi pelikonsolin saa helposti kytkettyä tietokonekaiuttiimiin, joissa on vain 3,5 millimetrin urosliitäntä. Kytkentä vaatii jonkin verran virittelyä ja on hieman erikoista, ettei markkinoilta löydy valmista adapteria, jonka molemmissa päissä olisi 3,5 millimetrin naarasliitännät.


RCA-liitännän sukupuolenvaihdin
Oikeasta paikasta hankittuina mainitun adapterikokonaisuuden  saa hankittia utselleen melko edullisesti. Adapterikokonaisuus moninkertaistaa tietokonekäyttöön tarkoitettujen kaiutinpakettien käyttömahdollisuudet tuoden mukanaan mahdollisuuden käyttää kaiuttimia esimerkiksi kodin DVD-soittimen, television tai pelikonsolin äänentoiston apurina.