tiistai 12. helmikuuta 2013

DVD-levyjen koko pienemmäksi helposti: DVD Shrink

DVD on vakiinnuttanut paikkansa ihmisten arjessa tiedon jakeluvälineenä. DVD-elokuvien hankkiminen on ollut monille jo muutamia vuosia arkipäivää VHS-kasettien jäädessä taka-alalle.

Teknologian kehityksen myötä DVD-levyjen kapasiteetti on kasvanut alkuperäisestä 4.7 gigabitin koosta. Ensiksi tulivat kahden kerroksen levyt, nyttemmin markkinoilla on myös Blu-ray -levyt, joiden kapasiteetti yltää parhaimmillaan kymmenkertaiseksi verrattuna alkuperäiseen DVD-levyyn.

Lähes poikkeuksetta kaikki kaupassa myytävät DVD-julkaisut ovat nykyisin niin kutsuttaja kaksikerroslevyjä. Levy on täysin samanlainen kuin yksikerroksinen DVD, tieto on vain tallennettu kahteen eri kerrokseen ja näin levyn kapasiteetti on saatu tuplattua.

DVD Shrink -ohjelman käyttöliittymä on yksinkertainen
Mitä tehdä, kun kaksikerroksinen DVD-levy pitäisi saada varmuuskopioitua, eikä käsillä ole yhtään tyhjää kaksikerroksista DVD-levyä? Apuun tulee DVD Shrink.

DVD Shrink on yksinkertainen ja helppokäyttöinen sovellus, jolla voi muokata DVD-levyn sisältöä haluamallaan tavalla. Ohjelma sisältää mahdollisuuden poistaa levyltä esimerkiksi ylimääräiset ääniraidat ja levylle kätketyt lisämateriaalit.

DVD Shrink osaa myöskin pakata DVD-levyn videosisältöä pienempään tilaan. Ohjelma kertoo prosentuaalisesti pakkauksen laadun suhteessa alkuperäiseen, pakkaamattomaan, levyn sisältöön. Pakkaamisen kanssa on syytä olla varovainen, sillä sen avulla voi turmella kuvanlaadun melko täydellisesti. Onkin suositeltavaa katsoa pakkaamansa levyn sisältöä ennen varsinaisen levyn tekemistä, niin ei pääse kulumaan tyhjiä DVD-aihioita turhaan. 

Kokonaisuutena DVD Shrink on mainio työkalu suurien DVD-levyjen kopioimiseksi pienemmille DVD-levyille. Ohjelman käyttöä kannattaa harjoitella, jotta oppii säätämään kuvan- ja äänenlaadun kohdilleen ennen pakatun videon siirtämistä DVD-levylle. DVD Shrink on täysin ilmainen. Ohjelman voi ladata itselleen esimerkiksi Download.fi-palvelusta. Afterdawn.com sivustolla on myös selkeä opas ohjelman käyttöön. Oppaan löydät täältä.