torstai 14. helmikuuta 2013

Ohje: näin keräät kaapelit nippuun

Ihmisillä on usein kotonaan runsain määrin erilaisia kaapeleita. Yleensä kaapelit ovat kytkettyinä laitteesta toiseen, jolloin niiden sijoituspaikka on lähes aina sama. Mikäli kuitenkin joutuu esimerkiksi säilyttämään kaapeleita irrallaan, niiden ei toivoisi menevän sotkuun. Irrallisten kaapeleiden aiheuttaman sekasorron välttämiseen on yksinkertainen ja nopea keino. Avainsana on oikeanlainen kaapeleiden niputtaminen.

Kaapeleita voi niputtaa muutamallakin eri tavalla. Yksi tapa on keriä kaapeli rullalle ja  käyttää esimerkiksi tarranauhaa pitämään kaapelirulla kasassa. Näin kaapeli pysyy hyvin kasassa, eikä mene solmuun muiden kaapeleiden kanssa. Nippusiteet ovat tähän käyttötarkoitukseen vähän epäkäytännöllisiä, koska niiden avaaminen vaatii terävän työkalun.

Toinen tapa on keriä kaapeli kerälle "ylösalaisin." Idea on, että kaapelista tehdään kerä, jonka joka toinen kierros menee edellisen kierroksen päälle ja joka toinen kierros edellisen kierroksen alle. Tämä on erittäin käytännöllistä esimerkiksi mikrofonikaapeleiden ja muiden pitkien kaapeleiden kanssa. Tekniikka ei toimi kovin hyvin esimerkiksi verkkokaapeleiden kanssa, sillä kaapeli on liian jäykkää taipuakseen tarpeeksi.

Tämän tekniikan oppii helposti katsomalla videoita esimerkiksi YouTubesta. Tekniikkaa demonstroidaan mainiosti alla olevalla videolla. Tekniikka on erittäin yleinen helppoutensa ja nopeutensa ansiosta.


Kolmas tapa on kääriä kaapeli rullalle itsensä ympärille. Tekniikka on hyvin samanlainen kuin yllä olevalla videolla. Sillä erotuksella, että kaapelia ei keritä loppuun asti, vaan kaapelin päihin jätetään hieman löysää, joka kiedotaan käärityn kaapelin ympärille estämään kaapelikerän avautuminen. Tämä tekniikka on erinomainen esimerkiksi kamera- tai kännykkälatureiden kanssa. Tekniikka on erittäin hyödyllinen myös silloin, kun tarkoitus on lyhentää kaapelia, joka on jo käytössä. Tämä helpottaa huomattavasti esimerkiksi liian pitkien audio- tai videokaapeleiden käyttämstä. Itsensä ympärille keritty ja sidottu kaapeli poistaa erillisten niputusvälineiden tarpeen, mutta toisaalta myös hidastaa aavistuksen verran kaapeleiden käyttöä. Tekniikka on kuitenkin hyödyllinen esimerkiksi ylimääräisten kodin viihde-elektroniikkalaitteiden kaapeleiden saamiseksi säilytykseen. Tällä tavoin myös laitteiden aiheuttamien kaapelisotkujen määrää voi vähentää huomattavan paljon.

Alla oleva video demonstroi tekniikkaa varsin hyvin.

Kaapeleiden niputtaminen on suotavaa käytännössä aina tilanteissa, joissa kaapeleita täytyy kuljettaa paikasta toiseen. Niputtaminen helpottaa myös huomattavasti kaapeleiden säilyttämistä, joten esimerkiksi erilaisten latureiden säilytys on huomattavasti mukavampaa, kun laatikossa ei ole yhtä kaapeleiden sekasortoa. Kannattaa katsoa yllä olevat videopätkät ja hieman soveltamalla opetella itselle paras tapa niputtaa kaapelit tulevia käyttökertoja varten.