keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Mainio videosoitin tietokoneelle: VLC

Erilaiset videotiedostot ovat olleet jo vuosia tietokonekäyttäjän arkipäivää. DVD-katselu alkoi olemaan kuluttajien saatavilla vuosituhannen vaihteessa ja DVD-videoiden rinnalle on tullut runsain määrin Internetissä sijaitsevaa videosisältöä monessa eri muodossa.

Erilaisia toisto-ohjelmistoja on runsain määrin. Yksi parhaimpia videosoittimia tietokoneelle on ilmainen, avoimen lähdekoodin VLC. VLC, eli VideoLAN Client, on nopeaan tahtiin kehittyvä ohjelmsito, jonka ehdottomia vahvuuksia ovat todella laaja eri videoformaattien ja -kodekkien tuki. VLC toistaa lähes kaikki videoformaatit sellaisenaan ilman erillisten ohjelmistojen asennusta.

VLC:n kehitystahti on myös varsin verkkainen, joten bugikorjauksia ja ohjelmistopäivityksiä ilmestyy melko tiuhaan. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma VLC:n sisäänrakennetun päivitystoiminnon ansiosta.

VLC:n käyttöliittymä on yksinkertainen
Ohjelmiston käyttöliittymä on erittäin pelkistetty, yksinkertainen ja selkeä. Perustoiminnot hoituvat pääikkunaan sijoitetuilla painikkeilla, loput toiminnot, kuten ekvalisaattori, ovat kätkettynä yksinkertaisten valikoiden taakse. VLC on erittäin kevyt ja vakaa ohjelmisto, joka pyörii ongelmitta myös hieman vanhemmilla tietokoneilla.
Ohjelmisto ei sisällä mitään mainos- tai vakoiluohjelmia, joten se erittäin varteenotettava kilpailija muutamia vuosia sitten erittäin yleiselle BSPlayer-ohjelmistolle.

VLC tukee myös erillisiä tekstitiedostoja. Ohjelman käyttäminen on erittäin yksinkertaista raahaa ja pudota -tekniikan hyödyntämisen ansiosta. Videotiedostojen katsominen edellyttää vain halutun videotiedoston tai DVD-levyn hakemistorakenteen raahaamista VLC:n päänäkymään. Tämän jälkeen ohjelma aloittaa automaattisesti joko videotiedoston toistamisen tai avaa DVD-levyn valikkorakenteen.

VLC on erittäin varteenotettava vaihtoehto tietokoneen videotoistimeksi. VLC:n virallset verkkosivut löytyvät täältä. Sivuilta löytyy suorat latauslinkit eri käyttöjärjestelmille. Ohjelma on ladattavissa myös Download.fi-palvelussa.