maanantai 1. huhtikuuta 2013

Työkalu isojen datamäärien varmuuskopiointiin: Clonezilla

Yksittäisten tiedostojen ja kansioiden varmuuskopiointi on yksinkertaista ja nopeaa. Varmuuskopioinnin hoitamiseen on useita eri tapoja ja työkaluja. Yksi tapa on siirtää tiedostot käsin varmuuskopioitavalle medialle. Tämä on kuitenkin hidasta ja aikaa vievää. Lisäksi varmuuskopioinnin unohtaminen voi pahimmassa tapauksessa tuhota vuosien tehdyt työt lopullisesti. Varmuuskopiointia voi helpottaa esimerkiksi ilmaisella Allway Sync -ohjelmistolla, josta voit lukea lisää esimerkiksi täältä.

Työkalu osoittautuu kuitenkin hitaaksi tavaksi hoitaa varmuuskopio, mikäli kopioitavan tiedon määrä on todella suuri. Apuun tulee ilmainen, avoimen lähdekoodin, kloonaustyökalu nimeltä Clonezilla.

Clonezilla on yksinkertainen ja pienen opettelun jälkeen helppokäyttöinen kiintolevyn kloonaustyökalu. Työkalu tekee nimensä mukaisesti täysin identtisen kopion jo olemassa olevasta kiintolevystä. Työkalu toimii itsenäisesti esimerkiksi CD-levylle tai muistitikulle asennettuna.

Clonezilla tarjoaa helpon tavan kopioida talteen kokonaisen kiintolevyn sisällön


Clonezillan käyttöliittymä on karu. Täysin tekstipohjaisena työkaluna Clonezilla ei ole ihan helpoin lähestyttävä, mutta ohjelman käyttö ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa. Clonezillan sivuilta löytyy myös englanninkielisiä ohjeistuksia työkalun käytön avuksi. Ohjeet löytyvät täältä

Kokonaisuutena Clonezilla tarjoaa erinomaisen ja täysin ilmaisen vaihtoehdon kiintolevyjen kloonaustyökalua etsivälle. Ohjelman voi käydä imuroimassa itselleen suoraan projektin virallisilta verkkosivuilta. Clonezilla on tarjolla myös USB-tikulle asennettavana versiona. Lisätietoa löytyy myös Viikonvalo.fi -sivuston artikkelista Clonezillan asennuslevy sisältää myös muistien testaukseen soveltuvan Memtest86-työkalun.