tiistai 23. huhtikuuta 2013

Tietokoneen tietoturva kuntoon ilmaisohjelmilla

Virukset ja muut haittaohjelmat ovat olleet vuosikaudet tietokoneen käyttäjien arkipäiväinen riesa. Erilaisia tuholaisia liikkuu verkossa sähköpostin sekä pikaviestien välityksellä tuhansittain. Tuholaiset ovat pikkuhiljaa levittäytyneet myös sosiaalisen median palveluihin, joten tietokoneen käyttäjän on hyvä olla varuillaan Internetissä vallitsevaa  linkki- ja osoitetulvaa selatessaan.

Tietokoneen käyttäjän tärkein tietuturvatyökalu on oma pää ja järki. Tärkeintä on tiedostaa, että ihan jokaista vastaantulevaa linkkiä tai esimerkiksi sähköpostin liitetiedostoa ei kannata ladata ja avata, vaan siirtää suoralta kädeltä roskakoriin.

Toiseksi tärkeimmät työkalut ovat hyvät haittaohjelmien poistoon ja virusten torjuntaan kykenevät ohjelmistot. Tarjolla on runsain määrin kaupallisia vaihtoehtoja, mutta kotikäyttäjä pärjää pitkälle ilmaiohjelmistoilla. Hyvä valinta tietokoneen ilmaiseksi virustorjunnaksi on suomenkielinen Avast!, josta voit lukea lisää esimerkiksi täältä

Toinen tärkeä osa on haittaohjelmien torjunta ja poistaminen. Myös haittaohjelmien poistoon on lukuisia ilmaisia ja maksullisia poisto-ohjelmistoja. Yksi kotikäytössä ilmainen on Super AntiSpyware, josta voit lukea lisää täältä Super AntiSpywaren rinnalle kannattaa asentaa esimerkiksi Malwarebytes Anti-Malware, joka kykenee poistamaan eri haittaohjelmia kuin aiemmin mainittu työkalu. Nämä kolme ohjelmaa yhdessä tarjoavat vankan ja tehokkaan suojan haittaohjelmia vastaan. Ohjelma löytyy täältä

Näiden kolmen ohjelman yhdistelmällä kotikäyttäjä suojaa ilmaiseksi oman tietokoneensa haittaohjelmilta. Virustorjunnan on hyvä pyöriä taustalla jatkuvasti, mutta haittaohjelmien poiston taustasuojauksen tärkeys on hieman kyseenalainen. Haittaohjelmien poistajat on hyvä pitää ajan tasalla ja käydä tietokone esimerkiksi kerran viikossa tai pari kertaa kuukaudessa läpi haittaohjelmien varalta.