maanantai 8. huhtikuuta 2013

Ohje: näin siirrät ääntä Internetin ylitse

Erilaisia livevideon lähettämiseen tarkoitettuja palveluita on Internetissä lukuisia. Mutta entäpä, jos on tarkoitus siirtää pelkkää ääntä verkon ylitse?

Tässä artikkelissa käydään lävitse äänen siirron perustarpeita niin laitteiden kuin ohjelmistojenkin osalta.

Tärkein osa äänen siirtoa on palvelu, johon äänimateriaali siirretään. Shoutcast on erittäin laajalti käytetty Internet-radiopalvelin, jonka on kehittänyt WinAmp-ohjelmiston taustalla vaikuttava Nullsoft.

Ilmaisia Internet-radion lähetyspalveluja tarjoavat muun muossa MyRadioStream.com Freeshoutcast.com  ja Listen2MyRadio. Myös muita palveluita on olemassa.

Toinen tärkeä osa on ohjelmisto, joka huolehtii äänivirran lähetyksen tietokoneelta verkkoon. Ilmainen vaihtoehto Windows-järjestelmälle on Edcast, jonka verkkosivut löytyvät täältä Macintosh-puolella laadukas vaihtoehto on Rogue Amoeban kohtuuhintainen Nicecast.

Lähettämiseen vaaditaan vielä laite, jolla saadaan ääntä tietokoneelle. Tähän käyttöön sopii hyvin esimerkiksi pienikokoinen mikseripöytä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Alesiksin MultiMix4USB, josta voit lukea lisää täältä Myös Behringerin Xenyx302USB on mainio valinta. Behringerin mikseristä on lisätietoa täällä

Edellämainitut mikserit ovat sikäli erittäin käteviä, että ne ohittavat tietokoneen äänikortin toimien itsenäisenä äänikorttina.

Viimeinen vaihe ennen kuin ääntä saadaan maailmalle on huolehtia, että lähetysohjelmiston, (tässä ohjeessa Edcast), asetukset ovat kunnossa. Asetuksien määrittäminen ei ole kovin hankalaa, alla esiteltynä tärkeimmät ohjelmiston vaatimat asetukset.


 Asetusvalikon seltykset:
  • Bitrate, lähetyksen laatu. Normaalioloissa 128 kilobittiä on riittävä nopeus, 3G-lähetyksessä on suositeltavaa pysyä 100 kilobitin tietämissä.
  • Samplerate, näytteenottotaajuus, 44100 on hyvä. (sama kuin CD:llä)
  • Channels, kanavien määrä. 2 kanavaa on perusvalinta stereolähetykseen.
  • Server type, serverin tyyppi. Valitaan, käytetäänkö Icecast vai Shoutcast-palvelinta

  • Server IP, palvelimen osoite. (saadaan palveluntarjoajalta)
  • Server Port, lähetykseen käytettävä portti. Icecastissa yleensä 8000, Shoutcastissa vaihtelee (paitsi jos käytössä on uusi shoutcast 2-ohjelmisto.)
  • Encoder password, salasana, joka vaaditaan, jotta lähetysserveriin saadaan yhteys
  • Mountpoint, käytössä Icecast- ja Shoutcast2-palvelimilla. Tämä on "kanava", tieto saadaan palvelimen ylläpitäjällä, Shoutcast 1.x -palvelinta käyttäessä turha tieto.
  • Reconnect Seconds. Aika, jonka Edcast odottaa ennen kuin yrittää muodostaa palvelimelle uudelleen yhteyttä, jos yhteys katkeaa. 
Kun asetukset ovat kunnossa, tallennetaan asetukset.
Tämän jälkeen valitaan vain pääikkunasta kohta Connect ja käynnistetään lähetys.
Metadata-kohtaan voidaan halutessa kirjoittaa esimerkiksi lähetettävän ohjelman nimi. Tämä tieto välittyy kuuntelijoille heidän käyttämäänsä kuunteluohjelmistoon yleensä kappaleen nimen tilalle. 


Ohjeet saattavat tuntua monimutkaisilta, mutta äänen siirtäminen Internetitse on loppuviimeksi melko helppoa ja vaivatonta.

Vinkki: Edcastin asetuksissa on kohta Save archive file of stream. Tämä tallentaa lähetetyn äänivirran sellaisenaan tietokoneen kiintolevylle, tallennushakemisto on oletuksena Edcastin asennushakemisto. Laita valintaruutuun täppä, mikäli tahdot saada lähetyksesi talteen.