tiistai 4. syyskuuta 2012

Halpa monikäyttöinen mikseri: Alesis MultiMix 4USB

Blogissa esiteltiin aiemmin Behringerin pieni USB-mikseri, josta voit lukea enemmän tästä

Seuraavaksi on vuorossa kilpailevan laitteen esittely,. Kyseessä on Alesiksen MultiMix4USB-mikseri. Perusominaisuuksiltaan Alesis eroaa hieman Behringerin mikseristä. Alesiksessa on kaksi mikrofoni- ja monokanavaa sekä yksi stereosisääntulo. Ulostuloja on kolme kappaletta. Plugeilla toteutettu pääulostulo, kuulokeulostulo ja USB.

Pöydän molemmissa mikrofonikanavissa on taajuusleikkuri hieman erikoisesti korkeille äänille. Lisäksi ensimmäisestä mikrofonikanavasta voi valita, syötetäänkö kanavaan kitara- vai linjatasoista signaalia. Signaalivalitsin toimii silloin, kun käytetään XLR-sisäänmenojen sijaan plugisisäänmenoja. Molemmille mikrofonikanaville on myös oma pieni phantom-virran kytkin, joten kondensaattorimikrofonien käyttö ei ole ongelmallista.

Stereolinja toimii joko monokanavana tai normaalina stereokanavana. Mokrofonikanaville on olemassa omat panorointisäätimsensä, stereokanavassa on mikseripöydille tyypillinen balansointisäädin. Mikseri ottaa virtansa oman mukana toimitettavan virtalähteen kautta.

Alesis MultiMix4USB-mikserin ikävin puoli liittyy usb-liitännän toteutustapaan. Se on vain puolittain kaksisuuntainen. Mikserillä voi kyllä tallentaa kaikkia siinä olevia kanavia yhdeksi stereoraidaksi usb-liitännän kautta, mutta toistopuolta mikseri ei hallitse kuin kuulokeliitännän osalta. Hyvänä puolena asiassa on se, että mikäli mikseriä käytetään äänikorttina, esimerkiksi Skype-keskustelussa ei voi vahingossakaan käydä niin, että vastapuoli kuulisi oman äänensä kiertävän takaisin omalle tietokoneelleen.

Huono puoli on se, että esimerkiksi internet-radiolähetyksen tallennus Alesiksen mikserillä on hieman hankalaa. Äänet tulisi kierrättää kuulokeliitännästä esimerkiksi mikserin stereokanavaan, jotta tallennuksen voisi tehdä tietokoneella. Vaihtoehtoisesti voi toki käyttää erillistä digitallenninta, mikäli sellainen on käytössä.


Laite on kooltaan hieman Behringerin 302USB-mikseriä isompi, joten se ei kulje ihan yhtä kätevästi mukana. Mikseriin kuitenkin saa tarvittaessa kaksi mikrofonia samanaikaisesti kiinni, joten esimerkiksi muutaman ihmisen välisen keskustelutilaisuuden tallentamiseen Alesis on tilanteeseen sopivien mikrofonien kanssa oiva apuväline.

Kokonaisuutena voisi sanoa, että Alesis MultiMix4USB on hyvä hankinta apumikseriksi ja satunnaiseen äänityöskentelyyn, mutta pääasialliseksi äänitysmikseriksi laitetta ei kannata hankkia, koska pienellä rahallisella lisäpanostuksella saa laadukkaampaa tavaraa. Alesiksen mikserin lyömättömänä etuna kilpailijoihin nähden on kuitenkin mikserin koko ja paino. Kovin monelta muulta valmistajalta ei löydy kahdella mikrofonilitännällä ja USB-äänikortilla varustettua mikseriä, joka mahtuu kannettavan tietokoneen kanssa samaan laukkuun. Laitevalmistajan tuotesivut ovat täällä