lauantai 8. syyskuuta 2012

Laadukas paristojen korvike: Sanyo Eneloop -akut

Monilla on kotonaan laitteita, jotka saavat virtansa paristoista. On radio-ohjattavia autoja, kameroita, mp3-soittimia, tietokoneen ohjauslaitteita, pelikonsoleiden ohjaimia ja niin edespäin. Laitteet käyttävät paristoja ja tuottavat näin sekä rahanmenoa, että ympäristön kuormitusta. Kannattaakin vaihtaa useimmiten käyttämiensä laitteiden paristot akkuihin.

Akkuja ostamaan lähtevällä on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, mistä valita. Laadukas vaihtoehto on Sanyon valmistamat Eneloop-akut. Noin 22 euron hintaisessa paketissa on mukana neljä kappaletta AA- tai AAA-koon akkuja ja laturi. Akkujen kesto on todella hyvää luokkaa ja esimerkiksi pienen digitaalisen nauhurin kanssa käytettäessä Sanyo Eneloop antaa omakohtaisten kokemuksien perusteella useita tunteja lisää äänitysaikaa verrattuna normaaleihin AA-paristoihin.

Eneloop-akkuja myydään sekä paketissa laturin kanssa, että myös yksittäin. Tarvittaessa akkumäärää voi siis kasvattaa edullisestikin hankkimalla vain lisäakkupaketin. Hyvänä puolena Sanyon laturissa on se, että se lataa akkuja vain niin kauan, kun on tarpeen ja lopettaa lataamisen, kun akut ovat täynnä. Lisäksi samalla laturilla voi ladata sekä AA- että AAA-koon akkuja. Lisäakut maksavat kappalemäärästä riippuen 12-19 euroa.

Eneloopien mukana toimitettavalla laturilla voi ladata joko kahta tai neljää akkua samaan aikaan. Eli jos esimerkiksi digikamerasta loppuu akut kesken kaiken, voi edelliset laittaa Eneloopin latauslaitteeseen latautumaan samaan aikaan, kun seuraava Eneloop-pari latautuu käyttövalmiiksi.

Sanyo Eneloop on laadukas ja suhteellisen edullinen tapa päästä eroon paristoista. Markkinoilla on edullisempiakin vaihtoehtoja, mutta omakohtaisen kokemuksen perusteella kaiken edullisimmat akkuvaihtoehdot ovat alttiita nopealle kulumiselle, jolloin akut eivät ole kovinkaan pitkäikäiset. Sanyo Eneloop-akkujen kanssa en ole havainnut kulumista vielä yli vuodenkaan aktiivisen käytön jälkeen. Sanyo tarjoaa laadukkaan ja pitkäikäisen vaihtoehdon AA- ja AAA-koon akkuja etsivälle. Mielenkiintoinen lisä Eneloop-akuissa on se, että kaikki markkinoilla olevat Eneloop-akut ovat esiladattuja. Kaupasta saa siis heti käyttövalmiin paketin. Lisätietoa löytyy valmistajan virallisilta sivuilta