maanantai 19. marraskuuta 2012

Laadukas mikrofonipaketti pienellä budjetilla: Samson Q2U

Erilaisia mikrofoniratkaisuita tietokoneille on markkinoilla runsaslukuinen määrä. On edullisia voip-mikrofoneja, kuulokkeiden ja mikrofonin yhdistelmiä ja monenlaisia muita vaihtoehtoja. Hinnat ovat yhtä kirjavia kuin valikoimakin.

Mikäli kaipaa parempaa äänenlaatua kuin mitä normaalit kuulokemikrofonit ja elektroniikkamyymälöissä myytävät edulliset perusmikrofonit tarjoavat, yksi vaihtoehto on hankkia USB-väylään kytkettävä mikrofoni. Kondensaattorimikrofoneja on tarjolla monenlaisia, esimerkiksi näppärän kokoinen Samson Go Mic

Samson valmistaa Go Mic -mikrofonin ohella dynaamisen mikrofonin sisältävää Q2U-pakettia. Paketin sisältö koostuu mikrofonista, kuulokkeista sekä USB- ja XLR-kaapeleista.

Q2U-paketin mikrofoni on mielenkiintoisesti toteutettu. Mikrofonissa on XLR-liitännän lisäksi USB-liitäntä, jolloin äänityksen voi hoitaa suoraan tietokoneelle. Lisäksi mikrofonista löytyy 3,5 millimetrin plugilla toteutettu kuulokeulostulo suoraa monitorointia varten. Mikrofonin alaosaan on myös kätketty äänenvoimakkuuden säädön mahdollistavat painikkeet monitoroinnin äänenvoimakkuuden säätämiseksi.

Laadullisesti Q2U-paketin mikrofoni sekä kuulokkeet ovat varsin hyvää luokkaa. Q2U kestää vertailun esimerkiksi Shuren vastaavan hintaluokan mikrofonien kanssa. Mikrofoni on rakenteeltaan jämäkkä ja tukeva. Pieni miinus tulee mikrofonin suurehkosta koosta, joka selittyy osin mikrofonin teknisellä rakenteella. Q2U:n mikrofoni ei sovellu normaaliin mikrofoniadapteriin, vaan vaati kooltaan suuremman adapterin telinekiinnitystä varten. Mukana tuleva kolmijalka sisältää sopivan kokoisen telineadapterin, mutta toisaalta kolmijalan kierre suurempi kuin normaalin mikrofonitelineen kierre, joten Q2U:n mikrofonin sijoittaminen tavalliseen mikrofonitelineeseen saattaa koitua ongelmaksi.Paketti on kuitenkin laadullisesti erittäin hyvää tasoa ja kätevän kokonsa ansiosta tarvikkeet kulkevat kätevästi mukana esimerkiksi kannettavan tietokoneen laukussa. Näin ollen äänityksien tekeminen matkalla ollessa on helppoa ja vaivatonta. Q2U tunnistuu tietokoneelle omana äänikorttinaan, joten se on suoraan yhteensopiva eri äänitysohjelmien kanssa ilman ajuriasennuksia.

Paketin kuulokkeet ovat Samsonin valmistamat, mallimerkiltään HP20. Niden sointi on dynaaminen ja toistoalue melko laaja. Kyseessä on hieman perustasoa paremmat kuulokkeet hyvällä käyttömukavuudella.

Noin 60 euron hintainen paketti sisältää mikrofonin, kuulokkeiden ja kaapeleiden lisäksi vielä Cakewalk Music Creator-ohjelmiston, joten mikäli ei vielä ole hankkinut äänieditoria, paketissa saa myös varsin käyttökelpoisen ja laadukkaan editoriohjelmiston.

Samson tarjoaa rahalle todella hyvin vastinetta ja paketti on kauttaaltaan laadukas ja hiottu. Q2U-settiä voi suositella niin äänituotantoa aloitteleville kuin ammattilaisillekin, jotka haluavat saada ääntä talteen tietokonepohjaisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Lisätietoa ja kuvia setistä löydät valmistajan tuotesivuilta