perjantai 11. tammikuuta 2013

Edullinen laite C-kasettien ja VHS-kasettien digitalisointiin: Terratec Grabby

C-kasetit ja VHS-kasetit tekevät nopeaa kuolemaa. Laitteita ei enää valmisteta ja olemassa olevat laitteet kuluvat käytössä. Erilaiset kasettiformaatit ovat siis useiden vaarojen kohteena. Vanhat nauhat ovat kuitenkin helposti digitalisoitavissa kotikonstein, mikäli omistaa vielä toimivan nauhurin.

Yksi vaihtoehto on siirtää nauhat suoraan tietokoneelle. Apuun tulee usb-väylään liitettävä videokaappari. Videokaappareita löytyy markkinoilta useissa eri hintaluokissa ja useilta eri valmistajilta. Blogissa esiteltiin aiemmin Silvercrest USB Video Grabber videokaappari ja nyt vuorossa on Terratecin valmistama Grabby-videokaappari. Grabby on ulkonäöltään hyvin samankaltainen kuin Silvercrestin valmistama malli.

Terratec Grabby-videokaappari on erittäin pienikokoinen


Terreatec Grabby koostuu yhdestä kiinteästä palikasta, jonka toisessa päässä on tarvittavat liitännät kuvan ja äänen viemiseksi kaapparille. Toisesta päästä löytyy USB-liitäntä, jolla kaappauslaitteen voi kytkeä tietokoneeseen. Terratec Grabby ottaa kuvaa vastaan komposiittiliitännän tai S-video -liitännän kautta. Ääni viedään sisään normaaleita RCA-liitäntöjä pitkin.

Terratec Grabby tunnistuu Windows-tietokoneelle sekä kuvanlähteenä, että äänikorttina. Kaapparia voi käyttää myös muiden kuin mukana tulevan ohjelmiston avulla.Valmistaja ei lupaa yhteensopivuutta Applen tietokoneiden kanssa.

Mukana toimitetaan ominaisuuksiltaan rajoitettu versio Magix Movies on DVD -ohjelmistosta, jolla tallenteet voi siirtää tietokoneelle. Ohjelmisto sisältää perustoiminnot videoiden digitalisointiin. Ohjelmiston rajoitteet koskevat lähinnä tallenteiden jälkikäsittelyyn liittyviä ominaisuuksia. Ohjelmisto on erittäin vakaa, eikä kaatuile pidempienkään siirtoprojektien aikana.

Terratec Grabby on kokonaisuutena helppo ja vaivaton ratkaisu VHS-kasettien digitalisointiin. Laitteella onnistuu myös C-kasettien siirto digitaaliseen muotoon, koska tietokone tunnistaa Grabbyn myös äänikorttina, jolloin äänen voi tallentaa haluamallaan äänieditorilla tietokoneelle. Mikäli harkitset VHS-kasettien siirtoa digitaaliseen muotoon, tarjoaa Terratec erittäin varteenotettavan vaihtoehdon siirtolaitteeksi VHS-nauhurin ja tietokoneen välille.

Terratec Grabby asettuu videokaappareiden hintaluokan keskikastiin kustantaen noin 40 euroa.