sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Laadukas kuulokevahvistin kotistudioon: Presonus HP60

Blogissa esiteltiin aiemmin Behringerin edullinen kuulokevahvistin. Artikkelin voit lukea tästä.

Nyt vuorossa on Presonuksen valmistama kuusikanavinen kuulokevahvistin, mallimerkinnältään HP60.

Kuulokevahvistin on kooltaan tyypillinen 19" räkkiin sopiva malli. Leveyttä on tavanomaiset 43 senttimetrtiä, korkeutta yhden räkkipaikan verran.

Presonuksen kuulokevahvistimen erikoisuutena on monipuoliset liitäntämahdollisuudet. Behringerin kuulokevahvistimessa suurin puute on, että sen avulla useamman signaalin kuunteleminen on melko hankalaa. Presonus on korjannut tämän puutteen ja toteuttanut kuuntelumahdollisuuden parillakin eri tavalla.

Presonus HP60
Kuulokeulostuloja löytyy kuusi kappaletta. Lisäksi laitteessa on kaksi erillistä stereosisäänmenoa. Kuulokevahvistimesta löytyy myös erillinen stereosisäänmeno, joka mahdollistaa eri äänilähteen syöttämisen jokaiseen kuulokevahvistimen kanavaan. Ominaisuudesta on hyötyä lähinnä studio-olosuhteissa ja se mahdollistaa esimerkiksi jo äänitetyn materiaalin kuuntelun samanaikaisesti, kun seuraavia raitoja äänitetään.

Ominaisuudesta on iso etu myös radiokäytössä. Liitännän kautta voidaan esimerkiksi kuunnella etukäteen piakkoin soitettavia kappaleita tai esimerkiksi pitää lähetys- ja editointikoneet kytkettynä samanaikaisesti. Näin ollen suoran lähetyksen ja editoitavan materiaalin kuuntelun kanssa vaihtelu on hyvinkin yksinkertaista.

Toisena PreSonus HP60-kuulokevahvistimen etuna on alla olevassa kuvassa näkyvä talkback-liitäntä. Liitäntä on tarkoitettu dynaamiselle mikrofonille. Talkback tarjoaa mahdollisuuden käyttäjien väliseen kommunikaatioon ilman, että sivulliset kuulevat puheita. Näin ollen esimerkiksi suoraa lähetystä tai vaikkapa yhtyeen demoja äänitellessä tarkkaamon henkilöt voivat puhua muiden kanssa aiheuttamatta liikaa häiriöitä muiden työskentelylle.

Presonus HP60-kuulokevahvistimen liitännät ovat todella monipuoliset
PreSonus HP60 on myös teknisesti laadukkaampi kuin aiemmin esitelty Behringerin kuulokevahvistin. Laite ei tuota sähköisiä häiriöääniä käytännössä lainkaan ja kohinan määrä on erittäin pieni.

Kokonaisuutena PreSonus HP60 tarjoaa erittäin laadukkaan ja monipuolisen kuulokevahvistimen kohtuulliseen hintaan. PreSonus HP60 kustantaa noin 340 euroa. Hinta saattaa tuntua kovalta, mutta laite on äärimmäisen pitkäikäinen ja laadukas.

Mikäli etsit kuulokevahvistinta ja tarvitset mahdollisuutta jakaa sama äänisignaali useille kuuntelijoille samaan aikaan, tarjoaa Presonus erittäin laadukkaan vaihtoehdon tähän käyttötarkoitukseen HP60-mallillaan.